Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Asigurarea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala. Ce trebuie sa stie angajatii

28 /Apr2017
Tags: viata profesionala

Comisia Europeana a prezentat miercuri, 26 aprilie, o serie de initiative legislative si nelegislative referitoare la asigurarea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala, informarea lucratorilor, accesul la protectia sociala si timpul de lucru.

Printre acestea este o propunere care vizeaza imbunatatirea conditiilor de lucru pentru parinti si persoanele cu responsabilitati de ingrijire, pentru ca acestia sa poata combina in conditii optime viata de familie cu o cariera profesionala.

Prim-vicepresedintele Frans Timmermans a declarat: „Traim in secolul XXI si trebuie sa avem o atitudine de secol XXI fata de viata si munca, fata de femei si barbati. Nu ar trebui ca fiii si fiicele noastre sa personifice modelele bunicilor nostri. Nu exista o solutie unica pentru un echilibru „corect”. Aceasta depinde de alegerea fiecaruia si este momentul sa le oferim tuturor cetatenilor o posibilitate reala de a alege cum doresc sa isi organizeze viata, sa isi creasca copiii, sa isi urmeze cariera, sa ingrijeasca persoanele varstnice, sa isi traiasca viata”.

Propunerea privind echilibrul dintre viata profesionala si cea personala prevede o serie de standarde minime noi sau superioare pentru concediul parental, concediul de paternitate si concediul de ingrijire. Astfel, concediul parental devine un drept individual pentru fiecare dintre parinti, iar toate concediile legate de familie vor fi remunerate cel putin la nivelul unui concediu medical. Propunerea va oferi parintilor cu copii de pana la 12 ani si persoanelor cu responsabilitati de ingrijire dreptul de a solicita forme de munca flexibile, atat in termeni de program de lucru, cat si de loc de desfasurare a activitatii. Ea tine seama de nevoile intreprinderilor mici si mijlocii si cauta sa asigure faptul ca acestea nu vor fi afectate intr-un mod disproportionat.

Comisia a lansat si doua consultari ale partenerilor sociali, care reflecta importanta contributiei acestora la indeplinirea obiectivelor Pilonului european al drepturilor sociale. Acestea se refera la:

  •     modernizarea normelor privind contractele de munca, prin dezbaterea garantiilor minime de care ar trebui sa beneficieze orice lucrator, inclusiv cei care nu au incheiat contracte de munca standard;
  •     accesul la protectia sociala, pentru a defini eventuale norme noi in acest domeniu.

A fost adoptata si o clarificare a Directivei privind timpul de lucru, care ofera orientari pentru interpretarea diverselor aspecte ale acestei directive in concordanta cu jurisprudenta tot mai consistenta. Aceasta va ajuta statele membre sa implementeze corect acquis-ul si sa evite declansarea unor proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor.


Sursa: europa.eu

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Asigurarea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala. Ce trebuie sa stie angajatii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".