Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Raportul dintre numarul de pensionari si cel al salariatilor a fost de 9 la 10

13 /Iun2017
Tags: raport pensionari salariatinumar pensionari romaniapensionari asigurari sociale

Raportul dintre numarul mediu de pensionari si cel al salariatilor a fost, in primul trimestru al acestui an, de 9 la 10. Este vorba despre acei pensionari de asigurari sociale de stat.

Asa arata datele furnizate de Institutul National de Statistica (INS), acest raport prezinta variatii importante, din punct de vedere al teritoriilor. De exemplu, in Bucuresti sunt numai 5 pensionari la 10 salariati, pe cand in judetul Teleorman exista 17 pensionari la 10 salariati.

Asadar, potrivit INS, in primele trei luni ale acestui an, numarul mediu de pensionari a fost de 5,234 milioane persoane, in scadere cu 11.000 persoane fata de trimestrul trecut.

Pensia medie lunara a fost de 1.016 lei, mai mare cu 6,1% fata de trimestrul precedent. Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 981 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 52,2% (comparativ cu 50,1% in trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum, a fost de 108,5%.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 450 de lei (790 lei in judetul Giurgiu fata de 1.246 lei in municipiul Bucuresti).

Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 89,3% in totalul celor de asigurari sociale.

Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (75,7%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii — anticipata si anticipata partial au reprezentat 1,9%.

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual — indemnizatie sociala), in trimestrul I 2017, a fost de 663.100 persoane, din care: 540.800 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 11,6% din totalul pensionarilor din aceasta categorie si 122.300 persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 31,2% din totalul acestora.


Sursa: INS

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Raportul dintre numarul de pensionari si cel al salariatilor a fost de 9 la 10":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".