Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

SSM: cum trebuie tratate si comunicate catre ITM accidentele usoare de masina?

16 /Ian2018
Tags: accidente usoare de masinaaccidente munca masinaincapacitate temporara de munca

Incepem prin a mentiona ca evenimentul, in acest caz un accident de masina, reprezinta acel eveniment care a presupus decesul sau vatamari ale organismului, produs in timpul procesului de munca ori in indeplinirea indatoririlor de serviciu.

Desigur, exista mai multe tipuri de accidente si in functie de gravitatea situatiei, se vor lua masurile necesare, conform legislatiei in vigoare.

"Din punct de vedere legislativ, accidentele usoare cu acordarea primelor ingrijiri medicale si fara incapacitate de munca cum ar trebui tratate si comunicate catre ITM?", se intreba cineva in cadrul PortalSSM.ro.

 

Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

 
Este important de retinut ca accidentul usor este evenimentul care are drept consecinta leziuni superficiale, care necesita numai acordarea primelor ingrijiri medicale si a antrenat incapacitate de munca cu o durata mai mica de 3 zile calendaristice.
 


Desigur ca angajatorul este obligat sa comunice orice eveniment imediat, catre inspectoratele teritoriale de munca pe raza caruia s-a produs, chiar daca lucratorul a suferit leziuni usoare care au necesitat doar ingrijiri medicale (art. 27, alin. (1), lit. a).

IMPORTANT! Leziunile usoare reprezinta vatamari corporale care s-au produs in timpul programului de munca sau datorate sarcinii de munca.

Ce mai trebuie sa stie angajatorul, in cazul in care un salariat a fost agrenat intr-un accident usor de munca?
 

Cercetarea evenimentelor este obligatorie si se face imediat dupa comunicare. In situatia evenimentelor care produc incapacitate temporara de munca (indiferent daca este mai mica de 3 zile calendaristice) cercetarea se efectueaza de catre angajatorul la care s-a produs evenimentul.
 
In plus, dosarul de cercetare, intocmit de comisia numita de catre angajator, se inainteaza pentru verificare si avizare la inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia s-a produs evenimentul, in termen de 5 zile lucratoare de la finalizarea cercetarii (art. 125, alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006 aprobate prin HG nr. 1425/2006).


Sursa: PortalSSM

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "SSM: cum trebuie tratate si comunicate catre ITM accidentele usoare de masina?":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".