Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ce consecinte are faptul ca antreprenorii romani nu sunt sustinuti

07 /Mar2017
Tags: antreprenorantreprenori romaniantreprenoriat

In Romania, nu este deloc simplu sa fii pe cont propriu, iar ca marturie in acest sens stau miile de antreprenori care primesc putina sustinere din partea autoritatilor, in ceea ce priveste afacerile lor.

Fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat Florin Jianu considera ca lipsa sustinerii antreprenoriatului este adevarata drama a societatii romanesti, drama pe care reprezentantii autoritatilor trebuie sa o constientizeze pentru a veni cu masuri adecvate de incurajare a infiintarii de noi firme si extindere a dezvoltarii celor deja existente.

In ianuarie 2017 s-a inregistrat cel mai mic numar de inmatriculari de persoane fizice si juridice (5.475), comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (8.288), in scadere cu 33,94%, conform datelor Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), care citeaza datele oferite de Oficiul National al Registrului Comertului.


Judetele care au inregistrat cea mai mare scadere au fost Vrancea (cu 56,19%), Caras-Severin (cu 47,67%) si Ialomita (cu 46,46%).

"Singurul judet care a inregistrat o dinamica pozitiva a fost Tulcea, cu o valoare de 4,69%, datorata, in opinia noastra, de punerea in practica a singurului instrument financiar Investitii Teritorial Integrate (ITI) din Romania, in valoare de peste 1,1 miliarde de euro", sustine CNIPMMR.

Cele mai afectate sunt reprezentate de intermedierile financiare si asigurari (-86,52%), administratia publica si apararea, asigurarile sociale din sistemul public (-71,43%) si sanatatea si asistenta sociala (-57,38%). De asemenea, o scadere ingrijoratoare se constata si in domeniul IT (-36,76%), mai este specificat in comunicat, informeaza Agerpres.

"Consider ca sunt trei cauze principale care au dus la scaderea drastica a numarului de firme inregistrate la inceputul acestui an. Prima este reprezentata de instabilitatea si lipsa predictibilitatii in societate, fapt ce a determinat ca mediul de afaceri sa reactioneze rapid si sa devina vulnerabil. In egala masura, consider ca birocratia (de exemplu, efectele formularului 088) si lipsa preventiei in activitatile de control ale institutiilor statului reprezinta un alt obstacol important in stimularea infiintarii de noi firme. Nu in ultimul rand, slaba accesibilitate a fondurilor nationale si neaccesarea fondurilor europene a contribuit considerabil la scaderea atractivitatii infiintarii unei firme. Lipsa sustinerii antreprenoriatului este adevarata drama a societatii romanesti, drama pe care reprezentantii autoritatilor trebuie sa o constientizeze pentru a veni cu masuri adecvate de incurajare a infiintarii de noi firme si extindere a dezvoltarii celor deja existente!", a precizat Florin Jianu.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ce consecinte are faptul ca antreprenorii romani nu sunt sustinuti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".