Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Comisia Europeana solicita transpunerea normelor UE privind securitatea cibernetica. Ce trebuie sa stii

23 /Iul2018
Tags: norme ue securitate ciberneticasecuritate cibernetica

Comisia Europeana a decis sa trimita scrisori de punere in intarziere catre 17 state membre, solicitandu-le sa transpuna integral in legislatia nationala primul act din legislatia UE privind securitatea cibernetica. Aceasta decizie vizeaza urmatoarele state membre: Austria, Bulgaria, Belgia, Croatia, Danemarca, Franta, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania si Spania.

Obiectivul Directivei privind securitatea retelelor si a sistemelor informatice (Directiva NIS; Directiva 2016/1148/UE) este de a obtine un nivel ridicat de securitate a retelelor si a sistemelor informatice in intreaga UE, prin dezvoltarea capacitatilor nationale in domeniul securitatii cibernetice, prin sporirea cooperarii la nivelul UE si prin impunerea obligativitatii raportarii incidentelor de catre operatorii de servicii esentiale si de catre furnizorii de servicii digitale.

Statele membre trebuiau sa transpuna Directiva NIS in legislatiile nationale pana in data de 9 mai 2018, intrucat aceasta a intrat in vigoare in august 2016. Pana in prezent, 11 state membre au notificat Comisiei Europene transpunerea integrala a directivei si sunt in curs de verificare a transpunerii pentru a confirma transpunerea integrala. Celelalte state membre au la dispozitie doua luni pentru a raspunde la scrisoarea de punere in intarziere trimisa de Comisie; in caz contrar, Comisia poate decide sa trimita un aviz motivat.


Prin pachetul sau lunar de decizii de constatare a neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana („Comisia”) urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politici ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.

Principalele decizii adoptate de Comisia Europeana in luna iulie includ 146 de scrisori de punere in intarziere in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor de stat membru, 14 avize motivate si 16 trimiteri in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Totodata, Comisia inchide 80 de cazuri in care diferendele cu statele membre in cauza au fost solutionate fara a fi necesara continuarea procedurii.

Pentru mai multe informatii despre procedura UE de constatare a neindeplinirii obligatiilor, a se vedea textul integral al MEMO/12/12. Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, va rugam sa consultati registrul deciziilor de constatare a neindeplinirii obligatiilor.


Sursa: europa.eu

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Comisia Europeana solicita transpunerea normelor UE privind securitatea cibernetica. Ce trebuie sa stii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".