Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Companiile straine vor sa plece din Romania! Care ar fi principalul motiv

13 /Nov2018
Tags: companii strainemajorare salariu minim economie 2018salariu minim diferentiat

Ca majorarile salariale din ultima vreme au pus pe jar oamenii de afaceri nu este niciun secret pentru nimeni, iar in acest context, multe companii straine se gandesc chiar sa paraseasca Romania.

Concret, interesul acestora pentru forta de munca romana scade, avand in vedere ca in ultimii 4 ani salariul minim pe economie aproape ca s-a dublat. Iar in cursul saptamanii trecute a fost adoptata o noua ordonanta de urgenta care majoreaza salariul minim, in functie de diverse criterii.

Asadar, salariul minim va fi majorat de la  1.900 de lei pe luna la 2.080 de lei pe luna, iar pentru cei care au studii superioare sau 15 ani vechime, salariul minim brut creste la 2.350 de lei pe luna.

Totusi, in OUG adoptata vineri nu sunt trecute sumele, acestea urmand sa fie anuntate ulterior, dupa ce modificarile din Codul Muncii vor aparea in Monitorul Oficial...citeste totul despre noul salariu minim aici >>>

Asa cum era de asteptat, afacerile autohtone, dar si cele ale strainilor vor fi afectate de aceste majorari, iar multi doresc sa-si mute productia. Acestia atrag atentia autoritatilor romane si considera ca aceste cresteri salariale vor dezechilibra economia romana.

Firmele mici si mijlocii vor fi cele mai afectate, iar comunitatea germana a oamenilor de afaceri din Romania s-ar putea retrage in curand sau cel putin isi va reduce activitatea. Este vorba despre companiile germane din industria prelucratoare, anunta cariereonline.ro.


"In ultimii 4 ani salariu minim s-a dublat, fara insa ca productivitatea sa poata tine pasul cu aceste cresteri. Pentru a se asigura ca cresterea salariilor este legata si de cresterea productivitatii, este deosebit de important pentru companiile germane din Romania ca Guvernul Romaniei sa investeasca masiv si urgent in educatia profesionala si universitara, dar si in proiecte de infrastructura.. (...)", declara reprezentantii investitorilor germani.

De aceeasi parere este si Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania (CCIFER) care considera ca aceste majorari salariale ar putea duce in final la o adevarata criza a leului, iar preturile vor sari in aer.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Companiile straine vor sa plece din Romania! Care ar fi principalul motiv":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".