Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Fluxul liber al datelor fara caracter personal. Ce trebuie sa stie companiile europene

20 /Sep2017
Tags: date caracter personalprelucrare date caracter personal

Comisia Europeana a propus recent un nou set de norme pentru reglementarea fluxului liber al datelor fara caracter personal, ce vor permite stocarea si prelucrarea acestora pe intreg teritoriul Uniunii, ceea ce va contribui la stimularea competitivitatii companiilor europene si la modernizarea serviciilor publice, eliminandu-se astfel restrictiile legate de localizarea datelor.

Andrus Ansip, vicepresedintele pentru piata unica digitala (link is external), declarat: „Economia digitala a Europei este inca puternic divizata de-a lungul unor delimitari nationale inchise. Acest lucru franeaza cresterea globala a sectorului digital in Europa. Propunerea noastra, impreuna cu normele de protectie a datelor cu caracter personal din UE, va permite libera circulatie a tuturor tipurilor de date in cadrul pietei unice. Fluxul liber de date va favoriza, in cazul IMM-urilor si start-up-urilor, dezvoltarea unor noi servicii inovatoare si intrarea pe noi piete.”

Un cadru clar, cuprinzator si previzibil va contribui la o piata mai competitiva si mai integrata la nivel european pentru serviciile de stocare si de prelucrare de date. Propunerile prevad:

  •     principiul fluxului transfrontalier liber al datelor fara caracter personal, statele membre nemaiputand impune organizatiilor obligatia de a stoca sau de a prelucra datele in interiorul frontierelor nationale, singurele restrictii fiind legate de siguranta publica;
  •     principiul disponibilitatii datelor pentru controlul reglementar, autoritatile competente putandu-si exercita dreptul de acces la date indiferent de locul de stocare sau prelucrare a acestora pe teritoriul UE;
  •     dezvoltarea unor coduri de conduita la nivelul UE, pentru a elimina obstacolele care impiedica atat trecerea de la un furnizor de servicii de stocare in cloud la altul, cat si transferul datelor inapoi catre sistemele informatice ale utilizatorilor.

Noile norme vor spori securitatea juridica si vor favoriza un climat de incredere pentru companii si organizatii si vor deschide calea catre o (link is external) piata unica veritabila in domeniul stocarii si prelucrarii datelor, favorizandu-se astfel dezvoltarea unui sector european al serviciilor de tip cloud competitiv, sigur si fiabil si la scaderea preturilor pentru utilizatorii serviciilor din domeniu.

Comisia a lansat, de asemenea, o consultare publica pentru a evalua punerea in aplicare a Directivei privind informatiile din sectorul public.


Abordarea piedicilor din calea fluxului liber al datelor fara caracter personal este una dintre actiunile-cheie anuntate in evaluarea la jumatatea perioadei a punerii in aplicare a Strategiei privind piata unica digitala.


Sursa: europa.eu

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Fluxul liber al datelor fara caracter personal. Ce trebuie sa stie companiile europene":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".