Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Propuneri de simplificare a accesului la fondurile UE pentru intreprinderi

03 /Aug2017
Tags: fonduri ue

Grupul de experti independenti pentru politica de coeziune si-a prezentat raportul final referitor la un cadru simplificat privind fondurile UE dupa 2020.

Desi realizarile politicii de coeziune a UE sunt in mod incontestabil pozitive, numarul mare de norme care exista in prezent nu faciliteaza intotdeauna activitatea administratiilor locale care gestioneaza fondurile UE sau pe cea a intreprinderilor care doresc sa solicite finantare din partea UE. Prin urmare, simplificarea este esentiala, iar Comisia Europeana ar trebui sa examineze modalitati de a simplifica si mai mult accesul la fondurile UE in cadrul bugetar pentru perioada de dupa 2020.

Acesta este principalul mesaj pe care Grupul la nivel inalt pentru simplificare doreste sa il integreze in discutia cu privire la viitorul finantelor UE, care a fost lansata de Comisie la 28 iunie prin publicarea documentului sau de reflectie pe aceasta tema, ultimul dintr-o serie de cinci astfel de documente prezentate in urma publicarii de catre Comisie, la 1 martie, a Cartii albe privind viitorul Europei.

Comisarul Günther H. Oettinger, responsabil pentru buget si resurse umane, a declarat: „Cetatenii asteapta mai mult din partea UE - dar bugetul UE este in scadere. Pentru a solutiona aceasta dilema, trebuie sa valorificam la maximum fiecare euro pe care il cheltuim. Iar simplificarea normelor contribuie la eficientizarea cheltuielilor.”

Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: „Norme mai putine si mai simple inseamna rezultate mai bune si mai putine erori. Haideti sa ne concentram asupra a ceea ce este cu adevarat important: ameliorarea vietii cetatenilor pretutindeni in Europa.”

Comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, Marianne Thyssen, a declarat: „Prin utilizarea intregului potential al simplificarii, vom economisi bani si timp, care vor putea fi folosite in schimb pentru stimularea convergentei sociale in toata Europa.”

Presedintele grupului la nivel inalt, Siim Kallas, a declarat: „Simplificarea accesului la fondurile de coeziune ale UE si a utilizarii acestora va contribui cu siguranta la apropierea cetatenilor de UE.”

Potrivit grupului, arhitectura actuala a normelor este eficace, dar trebuie simplificata. Ar trebui mentinuta guvernanta partajata a gestionarii pentru a se asigura increderea reciproca si asumarea obiectivelor comune in materie de crestere si de creare a locurilor de munca. Insa cea mai buna metoda de simplificare a normelor este reducerea numarului acestora; grupul propune norme care trebuie eliminate sau reduse drastic.

Normele din cadrul diferitelor fonduri si instrumente ale UE ar trebui armonizate in ceea ce priveste ajutoarele de stat, achizitiile publice si metodele de rambursare a costurilor, pentru a facilita sinergiile si pentru a permite beneficiarilor sa solicite, pentru acelasi proiect, fonduri UE din surse diferite. De exemplu, aplicarea acelorasi norme in cadrul politicii de coeziune, si in cadrul Fondului european pentru investitii strategice (FEIS) ar permite facilitarea accesului la sprijin pentru intreprinderile mici.

Un cadru mult mai simplificat ar trebui sa fie accesibil tuturor statelor membre si regiunilor, cu conditia ca acestea sa indeplineasca o serie de criterii: sisteme fiabile de gestiune si control; un nivel semnificativ de cofinantare nationala, pentru a incuraja realizarea de cheltuieli eficiente; identificarea principalelor reforme structurale in scopul implementarii si al concentrarii asupra unui numar redus de domenii de politica, pentru a se putea obtine rezultate.

Grupul sugereaza ca, in acest caz, normele UE s-ar limita la prioritatile de investitii strategice si la principiile privind cheltuielile. Fondurile UE ar urma sa fie acordate prin intermediul mecanismelor administrative nationale existente, iar activitatea de audit a Comisiei ar fi limitata. Statul membru si Comisia ar urma sa convina asupra reformelor structurale necesare si asupra rezultatelor concrete care vor face obiectul rambursarii.

Simplificarea s-a dovedit deja a fi o poveste de succes: comisarul Oettinger a prezentat si trei rapoarte privind implementarea bugetului UE pentru 2016. Una dintre concluzii este ca simplificarea normelor UE faciliteaza utilizarea fondurilor UE in mod eficace si corect de catre autoritatile, fermierii si intreprinderile locale. In acelasi spirit, Comisia a propus, in septembrie 2016, simplificarea normelor in temeiul carora statele membre si alti beneficiari primesc bani de la UE.


Sursa: europa.eu

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Propuneri de simplificare a accesului la fondurile UE pentru intreprinderi":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".