Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Seful dificil: cum gestionezi relatia cu acesta si in ce context poti schimba lucrurile

05 /Oct2016
Tags: seful dificilconflicte de muncaloc de munca

Atunci cand ai de-a face cu un sef dificil, viata ta poate deveni un adevarat iad, de fiecare data cand te afli la locul de munca. Desigur ca nu este ceva iesit din comun sa dai peste astfel de oameni, in special in ziua de astazi, cand managerii sunt mai stresati ca oricand.

 

Totusi, nu este normal sa induri un comportament inadecvat, zi de zi, chiar daca este vorba despre superiorul tau. Cine se afla intr-o situatie ca aceasta ar trebui sa ia masuri serioase, altfel lucrurile s-ar putea inrautati. La locul de munca ar trebui sa ai parte de intelegere din partea sefilor; de asemenea este important sa nu lucrezi sub stres, altfel rezultatele finale ar putea fi indoielnice, iar prestatia ta nu se va ridica, probabil, la inaltimea asteptarilor.


Ce este de facut atunci cand ai un sef dificil?


1. Discuta personal cu seful tau. Acest lucru poate fi dificil, in special daca esti o persoana emotiva, dar cu siguranta vei reusi sa treci peste emotii, daca iti vei propune. Intocmeste o lista cu lucrurile care te deranjeaza, dar fara a exagera sau a fi ironic. Dupa aceea, programeaza o intrevedere cu seful tau, in care sa-i explici despre ce este vorba. Fii obiectiv si incearca sa-i explici superiorului ce te deranjeaza, intr-un mod civilizat si politicos. S-ar putea ca rezultatele sa fie mai bune decat crezi.

2. Evalueaza propriul tau comportament. Esti sigur ca faci lucrurile intotdeauna bine? Ai obiceiul de a nu asculta opinia sefului tau, considerand ca tu esti mai informat ca acesta? Inainte de toate, raspunde-ti la aceste intrebari si fii sigur ca prestatia muncii tale este una satisfacatoare, seful neavand ce sa-ti zica din acest punct de vedere.

3. Incearca sa gasesti un mentor. Chiar daca relatia ta cu seful direct nu este una multumitoare, nu inseamna ca nu poti relationa mai bine cu alti colegi. De exemplu, acorda atentie celor care isi fac treaba foarte bine si invata din comportamentul acestora, ai putea ramane uimit de efectele pozitive pe care le pot avea asupra ta. Desigur, chiar si de la un sef dificil poti invata multe, daca reusesti sa treci peste anumite aspecte care te pot deranja, la prima vedere. Un loc de munca poate fi mediul perfect pentru cei care vor sa invete si sa se perfectioneze in domeniul lor.

4. Discuta cu managerii superiori. Daca discutiile si problemele pe care le ai cu seful tau degenereaza, ai putea sa discuti chiar si cu superiorii sefului tau. Atat timp cat atitudinea celui din urma este una intolerabila, probabil ca vei fi luat in seama, daca vei aduce in discutie argumente pertinente.

5. In ultima instanta, cauta alt job. Trebuie sa iei in calcul si aceasta varianta, daca situatia devine de nesuportat. Pana la urma, un job este o sursa de venit si nu merita sa iti sacrifici sanatatea si increderea, daca te afli intr-un mediu nepotrivit. Pregateste-ti CV-ul si mergi la cat mai multe interviuri, pana gasesti un loc de munca care este conform pregatirii si personalitatii tale.


Desigur, nu ar fi o idee buna sa iti dai demisia imediat, mai bine pastreaza-ti calmul si pregateste terenul. Cu siguranta vei reusi sa gasesti alt job, atat timp cat vei fi proactiv si increzator.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Seful dificil: cum gestionezi relatia cu acesta si in ce context poti schimba lucrurile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".