Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Suspendarea contractului de munca, posibila acum intr-o noua situatie

11 /Aug2016
Tags: suspendare cimsupendare cim la initiativa salariatuluiconcediu acomodareindemnizatie concediu acomodare

Legea nr.57/2016 intra in vigoare in 12 august 2016 si aduce mai multe modificari Codului muncii, una dintre ele incluzand o noua situatie in care poate fi suspendat contractul de munca.

Este vorba de suspendarea contractului de munca din initiativa salariatului, la intrarea acestuia in concediul de acomodare. De concediul de acomodare, cu o durata de un an, pot beneficia salariatii care vor sa adopte un copil.

"Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor (...), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne", se arata in actul normativ.

Pana in acest moment, contractul de munca putea fi suspendat din initiativa salariatului doar in urmatoarele situatii:

- la intrarea in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de trei ani;
- la intrarea in concediul pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la sapte ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
- la intrarea in concediul paternal;
- la intrarea in concediul pentru formare profesionala;


- in cazul exercitarii unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;
- pe durata participarii la greva;

Atentie la faptul ca suspendarea contractului de munca presupune in acelasi timp si suspendarea tuturor termenelor care au legatura cu  incheierea, modificarea, executarea sau incetarea acestuia, exceptand situatiile in care contractul inceteaza de drept.

Concediul de acomodare intra in vigoare in Romania din 12 august, iar persoanele aflate in aceasta situatie vor beneficia de o indemnizatie lunara in valoare de 1.700 de lei.

Atentie! Concediul de acomodare se va acorda la cererea salariatului, iar angajatorii care vor refuza acordarea concediului de acomodare vor risca sa fie sanctionati, de catre inspectorii de munca, cu o amenda intre 1.000 si 2.500 de lei.

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Suspendarea contractului de munca, posibila acum intr-o noua situatie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".