Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

1 din 4 tineri romani nu lucreaza si nici nu isi continua studiile

17 /Aug2016
Tags: somaj romaniasomaj tineripiata muncii

Statistica ingrijoratoare subliniata de Eurostat: Cea mai mare cifra a somajului din ultimii ani. In prezent, avem aproximativ 270.000 de tineri cu varsta cuprinsa intre 20-24 de ani care nici nu lucreaza si nici nu isi continua studiile, alegand sa stea acasa si sa primeasca somaj.

Raportandu-ne la populatia tanara a Romaniei, datele Eurostat arata ca unul din patru tineri din categoria 20-24 de ani (peste 270.000 de persoane) nu merge la scoala, nu participa la cursuri de pregatire si nici nu lucreaza.

Observam din datele Eurostat ca ponderea tinerilor din asa-numita generatie NEET (acronimul pentru sintagma „Not in Education, Employment or Training“) a ajuns in 2015 la 24,1% din populatia cu varste cuprinse intre 20 si 24 de ani, inregistrand una din cele mai mari cresteri de la nivelul UE fata de anul 2006, cand era de sub 19% din total.

Explicatia pentru rata ridicata a somajului in randul tinerilor pare sa aiba legatura cu obiceiurile si modul de viata al parintilor lor.

"Parintii tinerilor care au acum 20 - 24 de ani au asistat la mari cutremure sociale si economice. Ei au fost partasi la punerea pe butuci a industriei romanesti, iar multi dintre ei au ramas fara loc de munca si s-au mutat in acea perioada la tara, au fost coplesiti de instabilitatea unui loc de munca, fenomen pe care nu il cunosteau pana atunci. Iar copiii lor au crescut fara sa aiba parintii in preajma prea mult si s-au dezvoltat intr-un mediu in care pierdeau timpul la televizor sau pe jocuri pe calculator, ceea ce i-a facut vulnerabili din punct de vedere emotional", a explicat Constanta Mihaescu, profesor in cadrul Facultatii de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica din cadrul ASE Bucuresti.

De asemenea, pregatirea slaba a tinerilor romani din generatia NEET este datorata si scaderii calitatii interesului profesorilor care predau, mai ales in mediul rural.

"Desi nu avem date certe, in Romania tinerii care nu sunt absorbiti pe piata muncii nu isi gasesc un loc de munca deoarece nu sunt bine calificati. Ei fie sunt absolventi de invatamant obligatoriu, fie de liceu, dar pregatirea lor nu este conforma cu asteptarile companiilor. Dintr-o generatie de absolventi de clasa a opta – adica aproximativ 200.000 de persoane – 100.000 se duc la licee teoretice, 30.000 in scoli profesionale si 70.000 la licee tehnologice. Daca ar exista parteneriate reale intre companii si scoli pentru formarea profesionala a acestor tineri, cu siguranta ei ar fi usor de angajat", a explicat Anca Hociota, Manager Membership Services & Vocational Training in cadrul Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK).

 

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "1 din 4 tineri romani nu lucreaza si nici nu isi continua studiile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".