Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Nici nu studiaza, nici nu muncesc. Situatia tinerilor din Romania

28 /Dec2018
Tags: forta de munca romaniatineri fara ocupatie romaniatineri neetincadrare in munca tineri

Nu este niciun secret pentru nimeni ca romanii au inca anumite conceptii invechite, in sensul ca mai bine de un milion de romani nici nu studiaza, nici nu muncesc, fiind in continuare sustinuti de parinti. Desi au trecut de ceva timp de varsta majoratului, acestia sunt inca intr-o dilema, nestiind exact ce vor sa faca pe viitor.

Desigur ca revenim la sistemul de educatie, care nu este unul tocmai prietenos in Romania. Asa ca multi tineri ies de pe bancile scolii avand foarte multe informatii la dispozitie, dar fara sa stie cum s-ar putea pune in aplicare.

Tocmai de aceea peste un milion de tineri din Romania nu muncesc sau nu studiaza, asa ca situatia devine problematica. Iar majorarea salariilor minime nu este tocmai solutia ideala de a-i atrage pe acestia, avertizeaza specialistii.


1 milion de tineri cu varste intre 18-24 ani, fara ocupatie

​Conform informatiilor Eurostat, circa 1 din 5 romani cu varste intre 18 si 24 de ani nu urmau vreo forma de invatamant si nici nu aveau un loc de munca in anul 2017. Situatia este ingrijoratoare, asa ca autoritatile romane incearca sa ia masuri. In sensul ca atat angajatorii, cat si tinerii sunt stimulati prin diverse metode sa angajeze sau isi doreasca un loc de munca.

Din luna august legea nr. 176/2018 privind internshipul a intrat in vigoare. Statul roman a introdus mai multe locuri de munca pentru tinerii NEET. Reamintim ca tanarul NEET este persoana cu varsta cuprinsa intre 16 ani si 25 de ani, care nu are loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant si nu participa la activitati de formare profesionala.


Pe langa publicul NEETs, campania se adreseaza si parintilor, rudelor si persoanelor care pot influenta evolutia tanarului. Campania se deruleaza, in mod special, in mediul on-line, dar vor fi tiparite si pliante, afise, pentru a fi distribuite in scoli, primarii, sediile agentiilor teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, precum si in alte locatii frecventate de tineri, de parintii si rudele acestora....mai multe pe anofm.ro >>>

Lipsa unei ocupatii, inexistenta unei specializari, absenta perspectivelor...doar cateva aspecte cu care se confrunta tinerii romani. Multi aleg sa studieze in afara tarii, iar pentru cei care raman lucrurile nu sunt mereu roz.

De abia in ultima vreme statul roman incearca sa-i ajute pe acesti oameni, in special ca in Romania exista un deficit major pe piata fortei de munca. Conform specialistilor, daca cei aproximativ 400.000 de someri care exista in momentul de fata ar fi angajati, Romania nu s-ar mai confrunta cu criza fortei de munca.

Doar ca acesti oameni au nevoie de formare profesionala si sustinere din partea autoritarilor. Ramane de vazut daca mobilizarea autoritatilor va fi un succes, in contextul in care am ajuns sa apelam la forta de munca din India >>>

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Nici nu studiaza, nici nu muncesc. Situatia tinerilor din Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".