Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Traim pana la 78 de ani, dar suntem sanatosi doar pana la 59! De ce ar trebui sa iesim mai repede la pensie

16 /Dec2016
Tags: speranta de viata romaniaviata sanatoasa romanisperanta viata medie roman

Daca ar fi sa ne luam dupa ultimele studii in domeniu, am putea observa ca in Romania speranta de viata a crescut considerabil in ultima perioada, dar este oare aceasta o veste buna?

Un studiu al Institutului National de Statistica (INS) releva anumite informatii mai putin imbucaratoare. Da, este adevarat ca speranta de viata a crescut la o medie de 78,91 ani la femei si 72 de ani la barbati, dar acest aspect are si o latura intunecata. Din pacate, statisticile in domeniu arata ca atat barbatii cat si femeile romance sunt sanatosi pana in jurul varstei de 59 de ani, dupa care incep o lupta asidua cu diverse boli, in unele cazuri aceste fiind de factura cronica.


Asadar, in perioada 2007-2014, cu toate ca a crescut durata medie a vietii atat la barbati cat si la femei, speranta de viata sanatoasa a scazut, de la 62,5 ani la 59 ani la femei si de la 60,5 ani la 59 ani a barbati.


Din speranta de viata de 18,02 ani a femeilor de 65 ani (la nivelul anului 2014), numai 5,7 ani vor fi traiti intr-o stare buna de sanatate. Barbatii de 65 ani vor trai, in medie, numai 5,9 ani fara probleme de sanatate din cei 14,68 ani care reprezinta speranta de viata. 

Ce influenteaza speranta de viata si care este media de viata la nivel mondial

Daca ar fi sa analizam un raportat realizat de "World Health Statistics 2016. Monitoring health for the SDGs" durata medie a vietii calculata la nivel mondial, in anul 2015, a fost de 71,4 ani.  La femei, 73,8 ani, iar la barbati de 69,1 ani. 


Tarile cu cea mai mare speranta de viata sunt: Japonia, Elvetia si Singapore cu o durata medie a vietii de peste 83,0 ani.

Speranta de viata la nivelul UE a fost de 80,9 ani. Cele mai ridicate valori ale sperantei de viata la nastere au fost inregistrate in Spania (83,3 ani) si Italia (83,2 ani). Bulgaria, Letonia si Lituania sunt la polul opus, avand sperante de viata la nastere sub 75 de ani. 

Romania, cu speranta de viata de circa 75 ani, are un decalaj de 6-7 ani fata de statele vest europene, situandu-se cu 5,9 ani sub media europeana.


 Nivelul de educatie reprezinta un factor important care contribuie la valorile inregistrate de speranta de viata


In acest context, cu cat nivelul de educatie este mai ridicat, cu atat ratele de mortalitate sunt mai mici, iar speranta de viata este mai mare. 

Daca ar fi sa ne luam dupa speranta de viata, am observa ca aceasta indica faptul ca persoanele cu cel mai inalt nivel de educatie au o durata a vietii mai mare fata de persoanele cu cel mai scazut nivel de educatie.

Pensionarea la o varsta mai tanara, una dintre solutii?

In acest context, poate ca pensionarea la o varsta mai tanara ar fi unul dintre beneficiile romanilor si nu numai. Avand in vedere ca in momentul de fata varsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei si de 65 de ani pentru barbati, stagiul minim de cotizare este de 15 ani si stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestor coordonate se va realiza printr-o crestere graduala, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, conform informatiilor expuse in cadrul site-ului Casei Natioane de Pensii Publice.

In acest fel, oamenii ar avea mai mult timp liber pentru ei insisi, iar gradul de stres ar scadea considerabil, dat fiind faptul ca locurile de munca pot fi foarte solicitante. 

Despre stresul la locul de munca, citeste mai multe aici >>>

Dintre factorii care determina ca persoanele cu studii superioare sa se bucure de o sanatate mai buna si de mai multi ani de viata se numara: mediul in care traiesc, ocupatia, stilul de viata, accesul la informatie si la ingrijire medicala de calitate care implica costuri mai mari.

Totusi, speranta de viata creste considerabil la nivelul tarii noastre. In 1899-1901, durata medie a vietii in Romania a fost de 36,4 ani. In perioada 1909-1912, speranta de viata la nastere a crescut la 39,6 ani iar pentru anii 1930-1932, perioada de dinaintea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, speranta de viata la nastere urcase deja la 42,0 ani. Datorita schimbarilor survenite dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial,cresterea nivelului de trai si cresterea serviciilor medicale pentru populatie au determinat scaderea mortalitatii, iar de atunci speranta de viata creste considerabil.

Sursa: INS

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Traim pana la 78 de ani, dar suntem sanatosi doar pana la 59! De ce ar trebui sa iesim mai repede la pensie":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".