Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

De ce ar fi bine ca angajatii sa-si realizeze fisa postului?

28 /Apr2016
Tags: fisa postuluiperformanta in muncaevaluare

Cele mai mari companii, precum Google, recomanda o abordare complet noua a fiselor de post: angajatii ar trebui incurajati sa contribuie la realizarea acestora. Rezultatul? Eficienta, satisfactie, plusvaloare.

Cercetatorii Yale au demonstrat faptul ca ceea ce diferentiaza lucratorii satisfacuti si motivati de cei dezinteresati si neproductivi este modul in care acestia isi percep propria pozitie profesionala.

Atunci cand un angajat are posibilitatea de a-si reconfigura postul, atat la nivel mental cat si in realitate, astfel incat noile sarcini sau obiective sa corespunda valorilor si preferintelor personale, abordarea sa profesionala se va transforma in mod surprinzator.

Mai mult, studiile realizate au demonstrat faptul ca implicarea angajatilor in conceperea fisei de post creste nivelul de satisfactie, responsabilitate si performanta. O fisa de post realizata impreuna cu angajatul va aduce beneficii atat organizatiei, cat si individului.

Procesul cunoscut drept "job crafting" presupune reinventarea de catre un angajat a bazelor job-ului sau, a obiectivelor sale ultime. De la posturile curente in orice firma pana la nivelul de top management, orice persoana doreste sa se simta valoroasa, sa vada ca activitatea sa inseamna mai mult decat indeplinirea mecanica a unor sarcini trasate in mod arbitrar.

De multe ori, angajatii vor sa-si redefineasca locul de munca, astfel incat sa poata face o diferenta reala; acest lucru presupune fie completarea activitatilor de rutina cu o noua sarcina creativa, fie o mai mare interactiune cu alte departamente.

Cum putem sa incurajam implicarea angajatilor in realizarea fiselor de post?

- prin acordarea unei mari libertati: managerul seteaza obiectivele, dar poate acorda o mai mare libertate salariatilor, in ceea ce priveste pasii care trebuie indepliniti

- prin comunicarea intensiva: managerii care discuta obiectivele cu angajatii vizati, pot avea surpriza placuta a unor moduri mai creative in care pot fi acestea concepute si realizate

- prin folosirea evaluarilor ca momentul ideal de reconfigurare a fisei postului: schimbarile oportune pot creste performanta intr-o masura mult mai mare decat o evaluare mecanica.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "De ce ar fi bine ca angajatii sa-si realizeze fisa postului?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".