Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajarea absolventilor pentru care se poate solicita subventia de la stat. Ce trebuie sa stie angajatorii?

07 /Ian2019
Tags: angajare absolventilegea 76/2202subventie stat angajare absolventi

Prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii (art. 82 din Legea 76/2002).

In cazul institutiilor de invatamant din sfera privata, acestea trebuie sa fie autorizate sau acreditate potrivit dispozitiilor legale din acest domeniu de activitate.

 

"Avem urmatoarea situatie: administratorul unei societati, asociat unic, numit administrator doar prin statutul societatii, este absolvent al unei institutii de invatamant superior. Firma si-a inceput activitatea in luna mai 2018, iar in luna iulie administratorul obtine diploma de licentiat. Daca administratorul se angajeaza ca vanzator, la propria firma, in baza unui contract individual de munca, firma poate beneficia, in conformitate cu Legea 76/2002, de subventia de 2250 ron, ce se acorda pentru angajare absolventi institutii de invatamant? Facem mentiunea ca persoana este administrator si asociat doar la aceasta firma."


Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:


Avand in vedere dificultatile cu care se confrunta tinerii absolventi ai institutiilor de invatamant la debutul lor in profesie, legate in principal de lipsa experientei profesionale, au fost stabilite o serie de facilitati acordate angajatilor care angajeaza si formeaza profesional aceste categorii de angajati, facilitati acordate prin Legea ne 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Cuantumul subventiilor acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj a fost majorat de la 900 lei la 2.250 lei.

Beneficiarii subventiilor sunt angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, absolventi ai institutiilor de invatamant (art. 94. alin. (1) din HG 377/2002, care la data absolvirii studiilor nu aveau raporturi de munca sau de serviciu si care nu se afla in una dintre urmatoarele situatii:

a) angajatorii care au obligatia, potrivit legii de a incadra in munca absolventi ai institutiilor de invatamant;
b) angajatorii care in ultimii doi ani au fost in raporturi de munca cu absolventii exceptie facand contractele incheiate pe perioada vacantelor in conditiile Legii 72/2007;
c) angajatorii la care calitatea de administrator/asociat este detinuta de una sau mai multe persoane fizice sau juridice care au calitatea de asociat/administrator la alti angajatori care ai beneficiat de facilitatile prevazute la alin. (1) si (2), precum si la art. 85, pentru persoanele ale caror raporturi de munca au incetat fie prin demisie, fie prin acordul partilor, in ultimii 2 ani;
d) angajatorii care la data solicitarii acordarii masurii de stimulare a ocuparii fortei de munca se afla in situatia de insolventa, in procedura de executare silita, reorganizare judiciara, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare speciala, care au activitatile suspendate sau restrictii asupra acestora.

 

ATENTIE!


Astfel, toate categoriile de angajatori, indiferent de forma juridica in care s-au constituit, de capitalul social ori de numarul de angajati existent, pot beneficia de subventii din bugetul asigurarilor pentru somaj daca incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant sau absolventi din randul persoanelor cu handicap (art. 80 din Legea 76/2002.

Administratorul absolvent al unei institutii de invatamant superior poate beneficia de subventie daca isi va incheia un contract pe durata nedeterminata pentru functia de vanzator.


Sursa: PortalCodulMuncii

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajarea absolventilor pentru care se poate solicita subventia de la stat. Ce trebuie sa stie angajatorii?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 28 voturi


Comentarii 2 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


vasile 2019-06-23 19:17:45

buna ziua am o situatie similara am un srl si vreau sa ma angajez la srl, ca economist. numai ca in luna februarie 2019 am lucrat 7 zile si am incasat 653 ron. intrebarea este mai sunt somer de lunga durata? mai poate srl sa ia subventie dupa mine daca ma angajeaza? multumesc

vasile 2019-06-23 17:28:43

buna ziua acest lucru este valabil si pentru someri de lunga durata? sunt administrator de srl, si sunt somer de lunga durata. pot sa ma angajez ca economist la SRL . multumesc

Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".