Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Absolventii promotiei 2018 si integrarea pe piata fortei de munca

11 /Iul2018
Tags: absolventi 2018angajare absolventiforta de munca 2018

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca reaminteste absolventilor promotiei 2018 ca, in termen de 60 de zile de la absolvire, sunt asteptati sa se inregistreze in evidentele institutiei pentru a beneficia de toate serviciile puse la dispozitie de ANOFM in scopul integrarii acestora pe piata fortei de munca.

Precizam ca inregistrarea ca persoana in cautarea unui loc de munca este o etapa prealabila si obligatorie in vedereaobtinerii facilitatilor acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Astfel,  absolventii  institutiilor  de  invatamant  care  se  inregistreaza  in  evidentele  agentiilor pentru  ocuparea  fortei de munca ca persoana in cautarea unui loc de munca beneficiaza de servicii de informare si consiliere profesionala, medierea muncii, servicii gratuite de formare profesionala, precum si de facilitati financiare.

Prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional,  special,  liceal,  postliceal  sau  superior,  de  stat  ori  particular,  autorizat  sau acreditat in conditiile legii.

In  cazul absolventilor  de  liceu,  indiferent daca  a  fost  sau  nu  promovat  examenul  de Bacalaureat,
termenul  de  60  de  zile  incepe  pe  26  mai  2018,  potrivit  prevederilor  Ordinului nr. 3.382/24 februarie 2017 al Ministrului Educatiei Nationale conform caruia „cursurile claselor terminale din invatamantul liceal se incheie in data de 25 mai 2018”. Elevii care nu au situatia scolara incheiata la toate materiile, se pot inregistra in evidentele agentiei in termen de 60 de zile  de  la  data  promovarii examenului de corigenta, data inscrisa in adeverinta eliberata de institutia de invatamant.

Absolventii care nu se prezinta in termenul legal pentru a fi luati in evidenteau dreptul sa se inregistreze  ca  persoane  aflate  in  cautarea  unui  loc  de  munca,  vor  beneficia  de  serviciile agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, dar nu vor avea dreptul la indemnizatie de somaj.

Prima de insertie, in valoare de 1.500 de lei, se acorda absolventilor inregistrati in evidentele ANOFM  care,  in  termen  de  60  de  zile  de  la  absolvire,  s-au angajat cu norma intreaga pe o perioada de cel putin 12 luni.

De asemenea, absolventii care se incadreaza in munca mai pot beneficia, potrivit prevederilor legale, de prime de mobilitate (instalare sau incadrare) sau de prima de relocare.

Indemnizatia de somaj pentru absolventi reprezintao suma fixa lunara, acordata pe o perioada de 6 luni, in cuantum de 250 lei. Nu pot beneficia de indemnizatia de somaj absolventii care la momentul  solicitarii  acestui  drept  au  fost  admisi  sau  urmeaza  cursurile  unei  forme  de invatamant, organizate si/ sau acreditate, dupa caz, in conditiile legii.


Sursa: ANOFM

 

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Absolventii promotiei 2018 si integrarea pe piata fortei de munca":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".