Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

10 intrebari controversate din legislatia muncii 2016

21 /Apr2016
Tags: erori in aplicarea codului munciicodul munciidrepturi de autorvenituri din salariu si din drepturi de autor

Gabriela Dita, Raluca Dimitriu si Rodica Mantescu sunt 3 dintre cele mai bune experte in dreptul muncii in Romania. Informatiile oferite de cele 3 autoare au ajutat la realizarea unuia dintre cele mai ravnite ghiduri din domeniu "Erori in aplicarea Codului Muncii".

Concret, pe CD se regasesc cele mai controversate situatii in care se poate afla un manager de HR, cu solutiile de rigoare.


 

Redam in randurile urmatoare doar 10 dintre sutele de intrebari controversate pe care managerii de HR le adreseaza adesea in atentia specialistilor in legislatia muncii:

? Formalitatile stufoase la angajare trebuie indeplinite si in cazul zilierilor?

? Timpul in care angajatul nu munceste efectiv, dar se gaseste la dispozitia angajatorului, este considerat timp de munca?

?  Pe parcursul desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile a unui angajat, contractul sau de munca este suspendat. Ca urmare, e foarte important de stiut: cat timp poate dura aceasta cercetare disciplinara prealabila?

? Salariatul ales ca reprezentant al salariatilor dintr-o firma care nu are sindicat poate fi concediat sau nu?

? Multi angajatori, la semnarea contractului de munca, solicita acordul de principiu al angajatului pentru efectuarea de ore suplimentare. Este OK?

? Zilele libere acordate pentru casatorie sau pentru decesul unei rude de gradul I sau II constituie stagiu de cotizare? Cum se trece salariatul in pontaj in aceste zile?

? In cazul desfiintarii unui loc de munca, pe ce perioada nu se pot face angajari pe acelasi post? Iar daca totusi se fac angajari, trebuie sa fie chemata mai intai persoana care a fost disponibilizata?

? Ce masuri legale se pot lua de catre angajator pentru prevenirea concediilor medicale fictive? Si cum se poate verifica daca un angajat care are certificat medical este bolnav conform certificatului?

? Concediul medical este stagiu asimilat?

? Daca o persoana obtine venituri si din salariu si din drepturi de autor, la calculul indemnizatiei de concediu pentru cresterea copilului sunt luate in considerare ambele sume?

Raspunsurile oferite de experti sunt grupate pe CD-ul Erori in aplicarea Codului muncii.



 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "10 intrebari controversate din legislatia muncii 2016":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".