Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Abatere disciplinara GRAVA. Cum vei proceda daca angajatii sunt suspecti de fapte de contrabanda?

19 /Oct2018
Tags: abatere disciplinara gravacercetare disciplinararegulament intern

Va reamintim ca angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.

Din Codul muncii rezulta ca pentru a realiza cercetarea disciplinara angajatorul trebuie sa numeasca o persoana responsabila cu acest lucru, care sa intocmeasca toate procedurile administrative prevazute de lege obligatoriu a fi realizate anterior aplicarii sanctiunii...mai multe despre abateri disciplinare aici >>>


"Cum poate un angajator in domeniul transportului intracomunitar de marfuri sa reglementeze ca abatere disciplinara grava eventuale fapte/incercari de contrabanda ale salariatilor sai? Cat de detaliata ar trebui sa fie o decizie de actualizare a RI in acest caz si care ar trebui sa fie continutul acesteia?"


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

 

Este demn de mentionat ca, in conditiile in care atat contrabanda cat si tentativa de contrabanda sunt infractiuni reglementate prin Legea nr. 86/2006 Codul Vamal (art. 270 si urmatoarele), apreciem ca in asemenea cazuri trebuie sa intervina organele de urmarire penala.

Referitor la aspectele disciplinare, regulamentul intern trebuie sa contina:


- regulile privind disciplina muncii;
- stabilirea abaterilor disciplinare;
- stabilirea sanctiunilor disciplinare;
- procedura de cercetare disciplinara.

Din perspectiva disciplinara si a activitatii angajatorului, propunem sanctionarea transportului de marfuri/persoane fara respectarea celor inscrise in documentatia de transport.

ATENTIE!

Prin decizia de modificare a Regulamentului intern trebuie sa se completeze acele capitole care contin prevederile referitoare la disciplina muncii, abaterile disciplinare si santiunile aplicabile:

- Capitolul privind regulile de disciplina (obligatiile/interdictiile salariatilor) ar putea completat cu o prevedere din care sa rezulte ca salariatii sunt obligati sa efectueze operatiunile de transport cu respectarea stricta a procedurilor si a documentelor de insotire a marfii si ca este interzis transportul altor marfuri/persoane care nu se regasesc in documentatia specifica;
- Capitolul care contine faptele ce sunt abateri disciplinare ar trebui completat cu o prevedere conform careia constituie abatere disciplinara deosebit de grava transportul persoane si marfuri care nu sunt inscrise in documentele de transport;
- Capitolul sanctiuni disciplinare ar trebui completat cu sanctiunea propriu-zisa: se sanctioneaza cu desfacerea contractului individual de munca savarsirea abaterii disciplinare prevazuta la ..... (aici indicati articolul din regulamentul intern si litera la care se regaseste abaterea disciplinara).


Sursa: PortalCodulMuncii

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Abatere disciplinara GRAVA. Cum vei proceda daca angajatii sunt suspecti de fapte de contrabanda?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".