Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajatorii vor fi stimulati sa creeze locuri de munca pentru absolventii de studii superioare si ucenici

05 /Apr2017
Tags: locuri de munca ucenicilocuri de munca absolventipiata muncii

Executivul a aprobat proiectul de lege prin care statul va finanta crearea de noi locuri de munca pentru calificarea ucenicilor si pentru efectuarea stagiului de catre absolventii de invatamant superior.

Sursele de finantare pentru anul acesta sunt deja prevazute in bugetul de stat si provin o parte din fonduri publice si o parte din fonduri europene nerambursabile.

"Guvernul PSD-ALDE stimuleaza angajatorii sa creeze locuri de munca pentru absolventii de studii superioare si ucenici. Practic, dupa intrarea in vigoare a acestei legi, fiecare angajator care incheie un contract de ucenicie beneficiaza lunar de 1.125 lei pe perioada derularii acestuia. In prezent suma primita este de 300 lei/luna. In acelasi timp, angajatorii care semneaza contracte cu absolventii ciclului universitar pentru efectuarea stagiului primesc lunar 1.350 lei in timpul desfasurarii contractului. Acum acestia primesc 750 lei/lunar", a declarat deputatul PSD Mihaela Hunca.
 
Sumele acordate angajatorilor de catre stat din fondul asigurarilor pentru somaj sunt foarte mici raportat la salariile practicate pe piata muncii pentru forta de munca inalt calificata. Astfel, si numarul contractelor de ucenicie si cele privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior este foarte redus. Acest lucru se datoreaza raportarii la valoarea indicatorului social de referinta, care in cazul contractelor de ucenicie reprezinta 60% din acest coeficient, iar pentru contractele de stagii suma este egala cu 1,5 ori valoarea acestuia, informeaza Agerpres.

"Asa cum am promis in programul de guvernare, ne tinem de cuvant si promovam masuri prin care sa crestem numarul de locuri de munca calificate si bine platite. tara noastra trebuie sa fie tratata ca regiunea cu avantajul unei forte de munca pregatite si nu cum a fost pana acum cu mana de lucru ieftina. Ne adresam in primul rand celor care muncesc, care isi castiga painea prin munca cinstita si care in prezent sunt prost platiti pentru ceea ce lucreaza, resimtind pe buna dreptate un sentiment de discriminare in raport cu ceilalti cetateni europeni", a adaugat deputatul social-democrat.

Proiectul realizat de Guvern prin care se modifica legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca si legea nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior urmeaza sa ajunga la Parlament si sa fie dezbatut la comisii si adoptat de plenul celor doua Camere.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajatorii vor fi stimulati sa creeze locuri de munca pentru absolventii de studii superioare si ucenici":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".