Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

De ce ordonanta care-i obliga pe angajatori la negocieri colective ar putea afecta economia

21 /Nov2017
Tags: contract colectiv de muncaoug 82/2017trecere contributiii sociale angajati

Fara doar si poate ca trecerea contributiilor sociale in seama angajatilor ar putea afecta serios veniturile acestora. Pe de alta parte, aceasta masura a Guvernului ameninta si stabilitatea angajatorilor si a firmelor.

In acest context, Confederatia Patronala CONCORDIA sustine ca se poate ajunge chiar si la blocarea economiei, in conditiile in care Ordonanta 82/2017 ii obliga pe toti angajatorii din Romania sa initieze negocieri colective pe parcursul a doar 30 de zile calendaristice pentru transferul CAS de la angajator la angajat, informeaza Ziarul Financiar.


Confederatia patronala, intr-un comunicat de presa a precizat ca:

"Actul contine prevederi asupra carora nu a existat nicio consultare cu partenerii sociali, patronate si sindicate deopotriva". Aceste prevederi „obliga in mod nerealist si intempestiv toti angajatorii din Romania sa initieze negocieri colective pe parcursul a doar 30 de zile calendaristice pentru transferul contributiilor sociale si de sanatate de la angajator la angajat, in ciuda faptului ca efectele transferului acestor contributii nu au fost clarificate.. (...) se creeaza premisele unor multiple conflicte colective de munca, cu consecinte greu de anticipat, putandu-se ajunge si la blocarea unor sectoare de activitate sau chiar a economiei in ansamblu".

"In conditiile unei lipse totale de transparenta in adoptarea unor masuri care nu sunt fundamentate pe un dialog social real si pe un studiu de impact (necesare conform prevederilor Legii nr. 24/2000 privind tehnica legislativa)”, membrii CP CONCORDIA considera ca astfel de masuri „destabilizeaza suplimentar dialogul social si intensifica o situatie de incertitudine si lipsa de predictibilitate in raporturile de munca si in dezvoltarea mediului de afaceri".


CAS si CASS. De ce trei sferturi dintre angajatii romani cred ca le vor fi scazute salariile din 2018


Romanii sunt speriati de initiativa de a trece contributiile sociale de la angajator la angajat, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, in contextul in care controversata masura ar putea duce la scaderea salariilor nete.

Asa se face ca un sondaj realizat de site-ul undelucram.ro a relevat informatii legate de acest subiect. Se pare ca mai bine de trei sferturi dintre romani cred ca salariile le vor scadea, odata ce CAS si CASS va trece in seama salariatului...citeste mai multe despre CAS si CASS aici >>>

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "De ce ordonanta care-i obliga pe angajatori la negocieri colective ar putea afecta economia":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".