Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Demiterea responsabilului cu protectia datelor personale in perioada de proba. Va exista o procedura speciala?

15 /Aug2018
Tags: responsabil protectia datelorperioada de probaart 31 codul munciiresponsabil protectia datelor personale

Va reamintim ca, perioada de proba este reglementata la art. 31 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, ca fiind o modalitate de a verifica aptitudinile salariatului, la incheierea contractului individual de munca.

Aceasta perioada de proba (de verificare a aptitudinilor profesionale) este de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.


La alin. (3) al art. 31 din Codul muncii se prevede ca “Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.”

 

ATENTIE!

Daca angajatorul constata, in cadrul perioadei de proba, ca salariatul NU detine aptitudinile necesare exercitarii functiei pentru care a fost angajat, el poate inceta unilateral contractul individual de munca, fara a fi necesara o motivare. Acelasi drept de a inceta fara motivare contractul individual de munca il are si salariatul aflat in perioada de proba.

Ati numit in firma dvs. un Responsabil cu Protectia Datelor (DPO)? Atentie, DPO-ul are un rol crucial in evitarea amenzilor colosale introduse de GDPR!


CD-ul Responsabilul cu Protectia Datelor (DPO) prezinta toate aspectele de natura teoretica si mai ales practica legate de rolul, numirea si atributiile unui DPO >>>


Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii.ro: "Intentionam sa angajam o persoana responsabila cu protectia datelor cu caracter personal. Vreau sa ma ajutati si sa imi spuneti daca perioada de proba pentru un angajat pe aceasta pozitie difera cu ceva fata de un angajat pe alta pozitie, in sensul ca putem renunta oricand la acest angajat conform art. 31 alin. (3) din Codul muncii?"


Raspunsul specialistilor:


Incepem prin a va preciza ca art. 38 alin. (3) din Regulamentul nr. 679/2016 impune ca responsabilul pentru protectia datelor sa nu „fie demis sau sanctionat de operator sau persoana imputernicita de operator pentru indeplinirea sarcinilor sale”.

Aceasta cerinta este in fapt legata de autonomia responsabilului pentru protectia datelor si ajuta la asigurarea ca acesta actioneaza in mod independent si se bucura de o protectie suficienta in indeplinirea sarcinilor sale in ceea ce priveste protectie a datelor.

Sanctiunile sunt interzise potrivit Regulamentului numai in cazul in care acestea sunt impuse ca urmare a indeplinirii sarcinilor specifice responsabilului pentru ptotectia datelor. Intr-un Ghid privind responsabilul pentru protectia datelor elaborat de GRUPUL DE LUCRU „ARTICOLUL 29” PENTRU PROTECTIA DATELOR se ofera ca exemplu situatia in care un responsabil pentru protectia datelor poate considera ca o anumita prelucrare este de natura sa conduca la un risc ridicat si sa consilieze operatorul sau persoana imputernicita de operator sa efectueze o evaluare a impactului asupra protectiei datelor, dar operatorul sau persoana imputernicita de operator nu este de acord cu evaluarea facuta de responsabil. Intr-o astfel de situatie, responsabilul pentru protectia datelor nu poate fi demis pentru oferirea acestui sfat.

IMPORTANT!

Situatia reglementata in Codul muncii, la art. 31, se refera la testarea aptitudinilor profesionale ale salariatului prin modalitatea perioadei de proba. Situatia reglementata de Regulament se refera la exercitarea efectiva a activitatii responsabilului pentru protectia datelor si nu la verificarea aptitudinilor profesionale.

Date fiind aceste circumstante, art. 31 alin. (3) este aplicabil responsabilului cu protectia datelor in aceeasi masura ca si in cazul celorlalti salariati.


Sursa: PortalCodulMuncii

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Demiterea responsabilului cu protectia datelor personale in perioada de proba. Va exista o procedura speciala?":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".