Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Europenii vor beneficia de pensia personala paneuropeana. Ce presupune acest venit

03 /Iul2017 Exclusiv
Tags: pensia personala paneuropeanapensie suplimentarapensie europeni

Comisia Europeana a propus crearea unui nou produs de economisire, pensia personala paneuropeana (PEPP). Acest nou produs, pe baza voluntara, are menirea de a le oferi titularilor de conturi de economii, pe de o parte, mai multe optiuni atunci cand pun bani deoparte pentru batranete si, pe de alta parte, accesul la o gama de servicii mai competitive.

Valdis Dombrovskis, vicepresedintele Comisiei, responsabil pentru stabilitate financiara, servicii financiare si uniunea pietelor de capital, a declarat: „Produsul paneuropean de pensii personale reprezinta un pas important inainte in directia finalizarii uniunii pietelor de capital. Potentialul acestuia este enorm, dat fiind ca le va oferi titularilor de conturi de economii din intreaga UE un evantai mai larg de optiuni atunci cand vor pune bani deoparte pentru pensie. PEPP va stimula concurenta, permitand unui numar mai mare de furnizori sa ofere acest produs in afara pietelor nationale. PEPP va fi si o eticheta de garantie a calitatii si va stimula, totodata, sunt convins de acest lucru, investitiile pe termen lung in pietele de capital.”

PEPP va avea aceleasi caracteristici standard indiferent unde este vandut in UE si va putea fi procurat de la o multitudine de furnizori, de exemplu, societati de asigurari, banci, fonduri de pensii ocupationale, firme de investitii si societati de administrare a activelor. Acest produs va veni in completarea pensiilor personale de stat, ocupationale si nationale existente, dar nu va inlocui sau armoniza regimurile nationale de pensii personale.

PEPP va permite consumatorilor sa isi completeze in mod voluntar economiile pentru pensie, beneficiind in acelasi timp de o protectie solida:

  •     titularii vor avea la dispozitie mai multe optiuni, de la o gama larga de furnizori de PEPP, si vor avea de castigat de pe urma unui nivel sporit de concurenta pe piata acestor produse;
  •     consumatorii vor beneficia de existenta unor cerinte stricte in materie de furnizare de informatii si a unor norme de distributie solide, inclusiv in mediul online, iar furnizorii de PEPP vor trebui sa fie autorizati de Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA);
  •     PEPP le va oferi titularilor un nivel ridicat de protectie a consumatorilor printr-o simpla optiune de investitii implicita;
  •     titularii de PEPP vor avea dreptul de a schimba furnizorii — atat pe piata interna, cat si la nivel transfrontalier — la un cost forfetar, la fiecare cinci ani;
  •     PEPP va fi un instrument portabil intre statele membre, in sensul ca titularii vor putea sa contribuie in continuare la produs si in cazul in care se muta intr-un alt stat membru.

Cadrul de reglementare propus de Comisie va oferi unei game largi de furnizori oportunitatea de a fi activi pe piata pensiilor personale:

  •     furnizorii vor putea sa dezvolte PEPP-uri in diferite state membre, sa puna in comun active intr-un mod mai eficient si sa realizeze economii de scala;
  •     furnizorii vor putea sa se adreseze consumatorilor din intreaga UE prin intermediul canalelor de distributie electronica;
  •     furnizorii si titularii vor avea la dispozitie diferite optiuni pentru platile efectuate la sfarsitul duratei de viata a produsului;
  •     furnizorii vor beneficia de un pasaport UE, astfel incat sa se faciliteze distributia transfrontaliera.

Propunerea de regulament privind PEPP este insotita de o recomandare a Comisiei cu privire la tratamentul fiscal al produselor de pensii personale, inclusiv al PEPP.

Etapa urmatoare

Propunerea privind PEPP urmeaza sa fie discutata de Parlamentul European si Consiliu. Dupa ce va fi adoptat, regulamentul va intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

PEPP este una dintre masurile-cheie anuntate in cadrul evaluarii la jumatatea perioadei a Uniunii pietelor de capital - proiectul Comisiei de a crea in UE o piata unica de capital. El sprijina obiectivul acestei Uniuni, acela de a crea conditii propice pentru deblocarea de fonduri, astfel incat acestea sa poata fi directionate de la titularii de conturi de economii din Europa catre companiile europene. In prezent, doar 27% dintre europenii cu varste intre 25 si 59 de ani cotizeaza pentru un produs de pensii. PEPP ar contribui la deblocarea acestui potential considerabil si ar stimula investitiile in economia europeana.


Sursa: europa.eu

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Europenii vor beneficia de pensia personala paneuropeana. Ce presupune acest venit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".