Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Facilitati pentru incadrarea de someri cu grad scazut de angajabilitate

24 /Apr2017
Tags: somerifacilitati angajatori someriangajare someri

Potrivit art. 85 din Legea somajului nr. 76/2002, astfel cum a fost modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2016, angajatorii primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata, o suma in cuantum de 900 lei.

Acestia au obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni, daca incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata:

a) someri in varsta de peste 45 de an;


b) someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale;
Conform Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, familia monoparentala este familia formata din persoana singura si copiii aflati in intretinerea acesteia si care locuiesc impreuna cu aceasta.


c) someri de lunga durata, adica:

– somerii de lunga durata care sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca pe o perioada mai mare de 12 luni, in cazul persoanelor cu varsta de minimum 25 de ani;

– somerii de lunga durata care sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca pe o perioada de 6 luni, in cazul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16 ani si pana la implinirea varstei de 25 de ani;

d) tineri NEET (tinerii sub 25 de ani care nu se afla in nicio forma de scolarizare);
e) persoane cu handicap daca sunt angajate de angajatori care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si de angajatori care nu au aceasta obligatie legala;

f) someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma in cuantum de 900 lei. Calculul datelor la care persoana indeplineste conditiile pentru a solicita pensie anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta revine angajatorului, care va avea in vedere conditiile existente la data angajarii si isi asuma raspunderea pentru datele comunicate.

Subventia nu se acorda in acest caz daca somerii, la data angajarii, indeplinesc conditiile pentru a solicita pensie anticipata partiala.

ATENTIE! Este necesar ca somerii sa fie inregistrati in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Facilitati pentru incadrarea de someri cu grad scazut de angajabilitate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".