Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Plata pensiei de intretinere de catre angajator in numele salariatului?

27 /Aug2018
Tags: pensie de intretinere copilcodul de procedura civilapoprire

Va reamintim ca, conform art. 782 alin.(1)din Codul de procedura civila, poprirea se infiinteaza la cererea creditorului de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel unde isi are domiciliul sau sediul debitorul.

Art. 783 alin.(1) din acelasi Cod stabileste ca poprirea se infiinteaza fara somatie, in baza incheierii de incuviintare a executarii, prin adresa in care se va preciza si titlul executoriu in temeiul caruia s-a infiintat poprirea, ce va fi comunicata celei de-a treia persoane aratate la art. 781 alin. (1), impreuna cu incheierea de incuviintare a executarii sau un certificat privind solutia pronuntatain dosar.


"Un salariat al societatii noastre ne-a prezentat o hotarare judecatoreasca definitiva prin care a fost obligat la plata unei pensii de intretinere in favoarea copilului sau minor. Solicitarea salariatului nostru este sa retinem lunar pensia de intretinere din venitul lui net. Pentru noi ca angajator constituie aceasta hotarare judecatoreasca temei legal la infiintarea popririi sau avem nevoie de o adresa de infiintare a popririi din partea unui executor judecatoresc? Dar in alta situatie in care solicitarea vine din partea persoanei careia i-a fost incredintat copilul? Daca da, va rugam sa ne prezentati baza legala pentru fiecare situatie."

 

Raspunsul specalistilor de la PortalCodulMuncii:


Este demn de mentionat ca in astfel de situatii, despre masura luata va fi instiintat si debitorul, caruia i se va comunica, in copie, adresa de infiintare a popririi, la care se vor atasa si copii certificate de pe incheierea de incuviintare a executarii sau de pe certificatul privind solutia pronuntatain dosar, si titlul executoriu, in cazul in care acestea din urma nu i-au fost anterior comunicate.


ATENTIE!

Astfel, poprirea se infiinteaza prin adresa executorului judecatoresc la cererea persoanei careia i-a fost incredintat copilul (aceasta persoana are calitatea de debitor) in situatia in care creditorul (salariatul) nu isi indeplineste obligatia de buna voie.

In ceea ce il priveste pe salariat, acesta are obligatia sa isi plateasa singur datoria catre propriul copil, angajatorul neavand nicio obligatie legala sa retina si sa plateasca pensia de intretinere in numele salariatului la solicitarea acestuia.


Sursa: PortalCodulMuncii

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Plata pensiei de intretinere de catre angajator in numele salariatului?":
Rating:

Nota: 3.72 din 5 din 16 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".