Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Programul de lucru inegal. Cum se realizeaza pontajul, in aceasta situatie?

24 /Ian2017
Tags: program de lucru inegalpontajpontaj program de lucru inegal

Orice angajator trebuie sa stie ca, potrivit art. 119 din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori exista o solicitare in acest sens.

In lipsa altor prevederi legale privitoare la evidenta orelor prestate de catre fiecare salariat, angajatorul stabileste modalitatile prin care tine evidenta orelor de munca.


"Suntem un ONG si avem urmatoarea speta: O persoana are contract individual de munca cu norma intreaga pe luna, timp inegal, de luni pana joi, in interval orar cuprins intre 8-20.Pentru luna decembrie, cand au fost 20 de zile lucratoare 160 de ore, persoana respectiva a avut , 8 zile lucrate si 7 zile de concediu de odihna.(scazand zilele de vineri si sarbatorile legale). In zilele lucrate pontajul este cu 10 ore zi = total 80 ore. Cum trec in pontaj cele 7 zile concediu de odihna in conditiile in care eu per total luna trebuie sa am 160 ore ?. Ar trebui ca cele 7 zile sa fie echivalentul a 80 ore. Programul de salarii la rubrica pentru concedii daca introduc 7 zile imi calculeaza la 8 ore si nu imi ies orele normale din luna, adica 160 ci mai putine. Persoana respectiva are dreptul la 20 zile de concediu/an. Se modifica numarul de zile la care are dreptul daca ii echivalez diferit (ca si ore)in luni diferite ? Este corect?", intrebari din PortalCodulMuncii.ro.


In situatia prezentata mai sus, salariatul are un program de lucru inegal, respectiv 10 ore/zi, 4 zile pe saptamana, respectiv 40 ore/saptamana. Avand in vedere aceasta repartizare pot aparea diferente intre numarul de ore lucrate, conform programului de lucru, si numarul de ore lucratoare din luna. 

Angajatorul va tine evidenta muncii personalului care lucreaza in program inegal astfel incat sa existe o evidenta clara a programului de munca. Astfel, situatia faptica, respectiv intervalul de timp in care salariatul este prezent la munca, apoi timpul liber la care are dreptul, trebuie sa coincida cu situatia scriptica din pontaj.

Daca salariatul este prezent toata luna conform programului de lucru, in declaratia 112, Anexa 1.1, Randul 7 – „Total zile lucrate” se insriu numarul total de zile lucratoare din luna iar la Randul 5 – „Ore lucrate efectiv in luna” numarul total de ore lucratoare din luna.

IMPORTANT! Zilele de concediu se acorda pentru intervalul de timp in care salariatul trebuie sa presteze activitate conform programului de lucru, nu si pentru cea de-a cincea zi din saptamana in care acesta nu presteaza activitate ca urmare a programului de lucru inegal.
 

Sursa: PortalCodulMuncii

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Programul de lucru inegal. Cum se realizeaza pontajul, in aceasta situatie?":
Rating:

Nota: 4.48 din 5 din 31 voturi


Comentarii 2 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Anonim 2018-11-04 15:19:55

DE LA 8.00-20.00 sunt 12 ore; nu sunt 10 ore ...

Anonim 2018-11-04 15:19:41

DE LA 8.00-20.00 sunt 12 ore; nu sunt 10 ore ...

Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".