Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Vechime in munca si in specialitate. Ce trebuie sa stie femeile aflate in concediu pentru cresterea copilului

04 /Apr2017
Tags: vechime in muncaconcediu crestere copilstimulent de insertie

Este bine de stiut ca femeile salariate care se afla in concediu pentru cresterea copilului au o serie de avantaje, in acest sens, reglementate de legislatia in vigoare.

Conform art. 22 alin. (2) din O.U.G. nr. 111/2010, perioada concediului pentru cresterea copilului constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.

Astfel, perioada concediului pentru cresterea copilului va fi luata in calcul, spre exemplu, la stabilirea urmatoarelor drepturi, daca vechimea in munca constituie element pentru acordarea lor:
– majorare salariala;
– incadrarea intr-un anumit mod de calcul al compensatiilor de concediere;
– acordarea unui numar suplimentar de zile de concediu de odihna;
– eligibilitatea pentru o promovare.

Curtea de Apel Bucuresti a decis ca perioada concediului pentru cresterea copilului trebuie avuta in vedere la calcul perioadei la care salariata s-a obligat sa nu inceteze contractul individual de munca intrucat a beneficiat de un curs de formare profesionala platit de angajator.


Stimulentul de insertie

Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului obtin venituri supuse impozitului au avut dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei calculate ca fiind 85% din cuantumul salariului
minim brut pe tara garantat in plata.

Pe ce perioada se acorda stimulentul de insertie?

Persoanele care obtin venituri supuse impozitului cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, vor beneficia de plata stimulentului de insertie.


IMPORTANT! In situatia in care unul dintre parinti se afla in plata stimulentului de insertie, iar celalalt parinte se afla intr-o situatie de natura a genera un nou concediu pentru cresterea copilului, se poate opta fie pentru continuarea acordarii stimulentului de insertie, pana la implinirea de catre primul copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, fie pentru suspendarea platii stimulentului de insertie si acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului.

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Vechime in munca si in specialitate. Ce trebuie sa stie femeile aflate in concediu pentru cresterea copilului":
Rating:

Nota: 4.06 din 5 din 24 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".