Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

4 tipuri de stres cu care se confrunta angajatii

15 /Apr2016
Tags: management hrdezvoltare personala

Orice specialist in Resurse Umane s-a confruntat cu situatii delicate ce tin de adaptabilitatea si echilibrul emotional al angajatilor.

De multe ori, o problema aparent fara iesire isi gaseste rezolvarea in managementul eficient al stresului. Mai mult decat atat, situatiile de acest tip nu pot fi neglijate fara a avea consecinte neplacute, ce pot duce chiar la conflicte de munca.

Prevenirea este intotdeauna cea mai buna solutie. Insa, pentru a putea preveni, trebuie mai intai sa intelegem care sunt principalele tipuri de stres care afecteaza angajatii la locul de munca.

Dr Karl Albrecht a identificat, in lucrarea sa clasica din 1979, "Stress and the Manager", 4 tipuri de stres asociate in mod frecvent cu locul de munca.

1. Stresul legat de timp

Stresul legat de timp intervine atunci cand ne ingrijoram cu privire la lipsa timpului, cand ne simtim presati de termene-limita sau cand ne simtim depasiti de volumul de munca.

Stresul legat de timp apare cu predilectie in corporatii si in firmele mari, in care productivitatea este masurata riguros. Cea mai buna solutie consta in identificarea unor pasi prin care ne-am putea schimba rutina zilnica, astfel incat activitatile sa fie mai bine organizate.

2. Stresul anticipativ

Stresul anticipativ se refera, pe de o parte, la temerile legate de apropierea unei schimbari specifice si, pe de alta parte, la ingrijorarea vaga legata de viitorul personal. Schimbarile specifice pot varia, de la o sedinta pana la lansarea unui nou proiect sau schimbarea echipei.

In primul rand, cel mai util este sa recunosti faptul ca lucrurile sa pot desfasura intr-un mod mai putin amenintator decat iti imaginezi. In al doilea rand, tehnicile de vizualizare si meditatie au un efect benefic in calmarea anxietatii legate de viitor.

3. Stresul situational

Stresul situational se manifesta in momentul in care simtim ca nu putem controla o anumita situatie. Acesta apare in cazul unei urgente, al unui conflict sau atunci cand o persoana isi simte statutul amenintat.

Simptomele stresului se declanseaza atunci cand o situatie neplacuta ne ia prin surprindere. Chiar daca exista evenimente negative pe care nu le putem preveni, capacitatea de a fi atenti la semnalele pe care ni le transmit cei din jur, mediul si chiar corpul nostru - ne va ajuta sa fim mai bine ancorati in prezent.

4. Stresul social

Stresul provocat de interactiunea cu persoane noi sau cu colegi conflictuali are o singura solutie: comunicarea. Ca tehnica de "prim-ajutor", sunt utile si exercitiile de respiratie. Dezvoltati-va inteligenta emotionala, pentru a va imbunatati relatiile de munca.

De retinut: stresul prelungit scade productivitatea si poate duce la imbolnaviri grave. Consecintele negative pot fi prevenite prin intelegerea tipurilor de stres si punerea in practica a solutiilor indicate.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "4 tipuri de stres cu care se confrunta angajatii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".