Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Va confruntati cu un surplus de personal? Iata cum puteti proceda!

28 /Dec2016
Tags: surplus de angajatisolutii surplus angajati

Atunci cand realizati, ca manager sau angajator, ca in cadrul companiei exista un surplus de angajati, primul lucru care va trece prin minte este cum ati putea sa remediati aceasta situatie, fara a avea nimeni de suferit.

 

Iata cateva idei pentru a gestiona cat mai bine o situatie de acest gen:


- s-ar putea renunta, in prima faza, la contractele part-time si la alt gen de servicii externalizate; ar fi o idee foarte buna sa renuntati la cei care lucreaza part-time sau doar in cadrul anumitor proiecte, asa ca una dintre modalitatile cele mai simple de a reduce surplusul de personal ar fi renuntarea la serviciile prestate de acestia; in acest mod, nu veti fi nevoi sa faceti reduceri de personal, ceea ce este ideal

 - concedierea individuala; atunci cand aveti un surplus de personal, iar lucrurile nu merg chiar cum ar trebui, adica va confruntati cu anumite probleme la nivelul companiei, ati suferit pierderi, vanzarile au scazut, etc, puteti apela si la aceasta varianta; in acest caz, veti face reducere de personal sau concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului (art. 65, 66 si 67 din Codul muncii); desigur ca se poate apela la aceasta varianta atunci cand se desfiinteaza locul de munca ca urmare a dificultatilor economice

- concedierea colectiva; atunci cand o companie se confrunta cu o reala situatie de criza, poate apela si la aceasta varianta, mai putin placuta. Este vorba despre concediere colectiva atunci cand: sunt concediati cel putin 10 salariati, iar angajatorul are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100; sunt concediati cel putin 10% din salariati, in conditiile in care angajatorul are peste 100 de angajati, dar mai putin de 300; sunt concediati minimum 30 de angajati, iar angajatorul are peste 300 de angajati.
 


In situatia ultima, angajatorul trebuie sa fie atent la prevederile art. 72 din Codul muncii: " ...angajatorul decide aplicarea masurii de concediere colectiva, acesta are obligatia de a notifica in scris inspectoratul teritorial de munca si agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere. (...)"

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Va confruntati cu un surplus de personal? Iata cum puteti proceda!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".