Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Poate fi imbunatatita performanta angajatilor?

12 /Mai2016
Tags: performanta in muncaevaluare performante angajatimotivatie

Un vechi proverb chinezesc spune ca "100 de oameni vor taia ramurile unui pom neroditor, dar numai unul ii va cerceta radacinile". Performanta slaba are intotdeauna o cauza, pe care trebuie sa o intelegem. Doar astfel poate sa functioneze strategia de imbunatatire a performantei.

In calitate de specialisti HR, trebuie sa intelegem radacina problemelor legate de performanta, inainte de a cauta cele mai bune solutii. "Formula matematica" de baza este urmatoarea: abilitati X motivatie = performanta.

Abilitatile includ atat competentele salariatului, cat si resursele si training-ul oferite de organizatie. Motivarea este sinonima cu angajamentul si implicarea acestuia.

Un angajat cu 100% motivatie si 75% abilitati poate sa aiba o performanta mai mult decat satisfacatoare; un angajat cu 25% abilitati nu va putea face fata cerintelor, oricat de mare ar fi motivatia.

O strategie eficienta de imbunatatire a performantei trebuie sa se adreseze ambelor elemente din ecuatie. Orice persoana are nevoie atat de recunoasterea capacitatilor sale profesionale, cat si de un mediu armonios, in care sa se dezvolte.

Planul de crestere a performantei trebuie sa urmeze 4 pasi esentiali:

1. Imbunatatirea motivatiei - daca scaderea motivatiei este cauza profunda a rezultatelor slabe, acesta poate fi un pas suficient pentru a schimba situatia curenta.

2. Setarea unor obiective de performanta - angajatul trebuie sa inteleaga exact care sunt asteptarile in privinta sa si sa fie de acord cu modul in care trebuie sa indeplineasca aceste cerinte.

3. Comunicare si asistenta - odata stabilite obiectivele, managerul poate contribui prin asigurarea resurselor necesare, organizarea unor sesiuni de training si incurajarea cooperarii si ajutorului din partea colegilor.

4. Feedback constructiv - Angajatii au nevoie de obiective clare, dar si de un feedback clar. Asigurati-va ca oferiti feedback in timp util, intr-o maniera deschisa si onesta. Subliniati reusitele si recunoasteti imbunatatirile aparute.

Pentru conturarea celui mai bun plan de crestere a performantei, managerul ar trebui sa raspunda la urmatoarele intrebari:

- ati discutat cu angajatul legat de ceea ce crede el sau ea ca necesita imbunatatiri?

- sistemul de evaluare a performantelor este eficient sau necesita modificari?

- aveti discutii regulate cu membrii echipei privind stabilirea obiectivelor si dezvoltarea profesionala?

- ii ajutati pe membrii echipei sa isi exprime si sa isi dezvolte competentele?

In unele situatii, niciun fel de interventie nu va putea schimba situatia curenta. Dar este important sa stim ca am luat in considerare toate optiunile si ca am dat cel putin o sansa posibilitatii de imbunatatire.

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Poate fi imbunatatita performanta angajatilor?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 1 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Anonim 2016-05-16 09:23:29

Cele de mai sus sunt mai mult ipotetice. In firma in care lucrez, ''specialistii'' HR si managementul, cunosc doar obligatiile angajatilor. Drepturile, motivatia deja tin de SF....

Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".