Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cand un angajat nou vine in firma…

14 /Nov2016
Tags: posibilitati de promovarecontract de muncadepartamentul de hr

Fiecare nou angajat intra pe poarta firmei insotit de o suita de intrebari legate de lucruri dintre cele mai banale, cum ar fi: tinuta la locul de munca, instrumentele pe care le are la dispozitie (telefon, fax, copiator etc.), pauza de masa, data la care se da salariul, daca se pune pret pe punctualitate, daca munca peste program este o exceptie sau o regula.

 

Noul angajat trebuie sa se familiarizeze cât mai rapid cu regulile casei, cu normele si valorile acceptate, pentru a putea lua un start corect si a arata de ce este in stare. Iar pentru asta are nevoie de intelegere si interes din partea angajatorului. 

Apoi, cu timpul, o alta serie de intrebari isi vor astepta raspunsul: Cum este apreciata munca mea? De ce lucram asa si nu altfel? Cum pot face sugestii fara sa supar? Cum pot obtine ajutor sau asistenta intr-o problema? Chiar daca nu le rosteste niciodata, noul angajat asteapta sa lamuriti impreuna aceste probleme de care depinde initierea lui completa.

Foarte important este ca responsabilitatile si recompensele legate de prestatia angajatului sa fie stabilite clar, inca de la inceput. Asteptarile de ambele parti fiind limpezi se evita sentimentele de frustrare ulterioare. 

Din acest motiv fisa postului nu este o simpla formalitate, ci un element foarte util in relatiile de munca, mai ales daca aveti grija sa cuprinda indatoririle angajatului cu lux de amanunte. Trebuie sa-i comunicati cum va fi supravegheata, masurata si recompensata munca sa, ce posibilitati de promovare i se ofera si ce se asteapta concret de la el. Nu uitati sa va interesati de asteptarile lui, pentru a-i putea explica de la inceput ce-i puteti oferi si ce nu.

Procesul de integrare necesita implicarea tuturor. Sefii, colegii de birou, fara discriminare, trebuie sa joace rolul de gazde si de ghizi, simultan. Totusi, procesul de integrare depinde in cea mai mare masura de angajatul insusi. Stabiliti cu el o relatie de interactivitate, pentru ca nici un om nu este un receptor pasiv de informatii, ci are opinii, pareri si sentimente pe care nu trebuie sa-i fie frica sa si le exprime. 

Chiar in timpul procesului de integrare, daca relatiile la locul de munca evolueaza multumitor, noul angajat poate fi implicat la randul sau in eforturile de acomodare a urmatorului rand de angajati. Acest lucru ii sporeste increderea in sine si il include automat printre “veteranii” firmei.

 

Trebuie sa aveti in vedere ca un contract de munca nu este un angajament pe viata. Depinde insa de abilitatea dvs. ca, odata ce ati gasit omul potrivit, acest contract sa dureze cat mai mult. Daca sunt primiti bine, noii angajati se adapteaza foarte repede, au numai vorbe de lauda despre firma pe care o reprezinta cu mai multa convingere in fata partenerilor de afaceri, clientilor si furnizorilor. 

 

Timpul, banii si resursele umane dedicate integrarii noilor angajati pot fi considerate o investitie pe termen lung si nu trebuie sa uitati ca o echipa bine pregatita si devotata asigura stabilitatea firmei si succesul ei pe piata.

 

Testati gratuit Consilier – Ghid complet pentru Departamentul HR si parcurgeti capitolul „Integrarea, adaptarea si reusita profesionala” din lucrare. Veti gasi si aici informatii complete despre acest subiect, excelent structurate:

 

• Ce este integrarea profesionala a angajatilor
• Cum sa demarati corect procesul integrarii
• Cui ii revine responsabilitatea integrarii profesionale
• Etapele integrarii angajatilor
• Cum sa realizati integrarea angajatilor dvs. (Plan de actiune)
• Programele de integrare profesionala
• Evaluarea procesului de integrare
• Ghid pentru evaluarea gradului de integrare a noului angajat
• Adaptarea si reusita profesionala

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cand un angajat nou vine in firma…":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".