Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

CRITERIILE DE ALEGERE A CELUI MAI POTRIVIT CANDIDAT

13 /Oct2016
Tags: selectie candidatirecrutareaptitudini

Concentrati-va asupra acelor trasaturi care sunt cu adevarat esentiale pentru indeplinirea sarcinilor postului, iar pentru celelalte acceptati un oarecare nivel de toleranta.

In general, pentru fiecare post, aveti nevoie de angajati calificati, cu experienta, motivati, cu aptitudini si calitati adecvate si care sa se poata adapta echipei si organizatiei in care lucreaza. De aceea, criteriile de alegere a candidatului potrivit unui post pot fi grupate in urmatoarele patru categorii:

Experienta si cunostinte
Lipsa cunostintelor si a experientei profesionale va impune cheltuieli suplimentare legate de instruirea angajatilor si o perioada de timp necesara formarii noilor deprinderi.
Daca postul vacant se refera la o pozitie de conducere, trebuie avute in vedere (ruta) profesionala a candidatului (cresterea responsabilitatilor si a salariilor pe posturile ocupate anterior), disponibilitatea si abilitatile manageriale ale acestuia, nivelul minim de experienta si cunostinte profesionale (atestate prin diplome sau certificate) cerut de conditiile postului.

Aptitudini si calitati
Caracteristici personale
Fiecare situatie de munca presupune anumite cerinte ce trebuie satisfacute: munca sub presiune, in ritm accelerat, un program de lucru inegal, cu perioade de varf si/sau cu perioade de stagnare, contacte cu publicul, comunicare cu colegii, supraveghere atenta, restrictii de protectie a muncii. Alte elemente demne de luat in seama sunt: infatisarea fizica, manierele, tinuta, cultura generala, capacitatea de decizie, dexteritatea, cunoasterea unor limbi straine.

Motivare
Gradul de interes fata de post
Este bine sa existe o concordanta Intre asteptarile candidatului si interesul fata de post manifestat de acesta, pe de o parte, si conditiile postului, pe de alta parte. Daca sansele unei promovari si dezvoltari profesionale sunt minime, iar conditiile de munca sunt dificile, este mai intelept sa angajati o persoana cu aspiratii si potential mai redus. Aceasta deoarece, in conditiile amintite exista sanse minime sa puteti atrage si mai ales mentine in firma un performer.
Pentru unele posturi, lipsa oportunitatilor de promovare sau monotonia muncii fac din salariu singura modalitate de motivare a angajatilor; alte posturi ofera insa ocazia manifestarii creativitatii si a dezvoltarii profesionale. Luati in considerare principalii factori care determina motivarea angajatilor: interesul fata de profesie, adecvarea nevoilor candidatului la valorile firmei, recompensele oferite.

Capacitate de adaptare
Capacitatea de adaptare si integrare a angajatului depinde de:
•    abilitatile de comunicare – posturile care implica multe contacte sociale au nevoie de persoane agreabile, fiind nepotrivite pentru angajati morocanosi sau ostili.
•    rezistenta la stres si comportamentul in situatii dificile
•    capacitatea de a-i influenta pe ceilalti (abilitati manageriale)
•    atitudinea fata de munca in echipa
•    adaptarea la conditiile si programul de lucru

Pentru fiecare post selectati, din cadrul fiecarei categorii, criteriile cele mai relevante. Impartiti aceste cerinte in <esentiale> si <de dorit> si precizati minimul cerut pentru fiecare dintre ele. Asigurati-va ca persoanele selectate satisfac macar in proportie de 75% calitatile si in cea mai mare parte pe cele .


CD-ul 57 de Tehnici pentru o recrutare de succes gazduieste concluzii ale unor studii si cercetari de data recenta privind cele mai performante tehnici si practici folosite azi pentru angajarea celor mai potriviti candidati.


 CLICK AICI PENTRU DETALII! 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "CRITERIILE DE ALEGERE A CELUI MAI POTRIVIT CANDIDAT":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 2 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


cornel 2015-09-24 22:10:12

Oferta noua de castigat bani! Suntem in plina dezvoltare si inca mai avem nevoie de colaboratori seriosi si harnici, care vor sa castige bani in timpul liber, chiar si cate 2 ore pe zi. Asiguram contract de comision si instruire gratuita. Cere seriozitate maxima. Solicitati acum detalii la adresa de email: cornelmiti@gmail.com

tigru 2013-04-05 22:51:11

apreciem serviciile DVS.

Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".