Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cum sa iei cele mai bune decizii de HR? Analiza cost-beneficiu

14 /Apr2016
Tags: cost beneficiuanaliza costurimanagement hr

Decizia de a angaja un nou membru in echipa atunci cand volumul de munca creste in mod semnificativ este doar unul din cazurile frecvente in activitatea de management.

Managerii HR au in mod constant responsabilitatea de a lua decizii importante. Analiza cost-beneficiu reprezinta un instrument clasic, cu o eficienta dovedita, pentru structurarea modului in care se iau hotarari importante.

Conceptul de "analiza cost-beneficiu" a fost lansat de economistul francez Jules Dupuit in anii '40 si a inceput sa fie utilizat pe scara larga in anii '50. Analiza reprezinta un model de comparare a costurilor si a benficiilor pasilor unei actiuni, in scopul determinarii fezabilitatii actiunii respective.

Tehnica lui Dupuit poate fi folosita in nenumarate situatii, de la evaluarea unor proiecte noi sau angajarea unor noi specialisti pana la determinarea fezabilitatii unei achizitii.

Atentie! Analiza cost-beneficiu reprezinta modelul optim pentru deciziile rapide, care nu implica mari riscuri financiare.

Etapele analizei cost-beneficiu

Pasul 1. Identificarea costurilor si a beneficiilor

Odata ce ai identificat problema in cazul careia este necesara luarea unei decizii, trebuie sa realizezi o lista cu toate costurile si o lista cu toate beneficiile. Daca exista si alte persoane implicate in procesul de luare a deciziei, stabiliti o sesiune de brainstorming si identificati impreuna toate aspectele-cheie. Tineti cont de implicatiile imediate si consecintele pe termen lung.

Pasul 2. Atribuirea unei valori monetare costurilor si beneficiilor

Costurile pot include resursele umane necesare, timpul alocat, nivelul de dificultate. Este important sa iei in considerare cat mai multe costuri posibile si sa nu uiti de efectul acestora in timp.

In ceea ce priveste beneficiile, estimarile sunt mai dificil de realizat, in special in cazul unui nou proiect. Impactul asupra sanatatii, a mediului, a nivelului de satisfactie al angajatilor este mai greu de cuantificat. Insa atribuirea unei valori monetare aproximative este esentiala in comparatia aspectelor negative cu cele pozitive.

Pasul 3. Comparatia costuri-beneficii

In ultima etapa, este momentul sa calculezi costurile totale si beneficiile totale, in functie de valorile atribuite anterior. Ideal ar fi sa poti determina, in functie de diferenta de cost, in cat timp si in ce masura vor avea beneficiile un impact pozitiv. Interpreteaza rezultatele obtinute in procentaje si, in functie de acestea, poti lua decizia finala.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cum sa iei cele mai bune decizii de HR? Analiza cost-beneficiu":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".