Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Mangementul HR - Provocari si evolutii in urmatorii 10 ani

21 /Mar2016
Tags: management resurse umanecapital umancultura organizationalatendinte hr

Eficienta managementului Resurselor Umane depinde, in mare masura, de cunoasterea principalelor tendinte de evolutie ale acestui domeniu atat de dinamic. Aflati care vor fi cele mai mari provocari de HR in urmatorii 10 ani, chiar de la profesionistii in domeniu.

Potrivit raportului realizat de Societatea pentru Managemenul Resurselor Umane cu privire la cele mai mari provocari pentru managementul HR in urmatorii 10 ani, in ciuda evolutiilor tehnologice si digitalizarii avansate, capitalul uman ramane unul din factorii-cheie pentru succes.


SHRM, cu sediul principal in Statele Unite ale Americii, este cea mai mare organizatie dedicata managementului resurselor umane. Alcatuita din peste 275 000 de membri din mai mult de 160 de state, SHRM realizeaza in mod regular rapoarte detaliate privind cei mai importanti factori care influenteaza domeniul resurselor umane.

Cele mai mari provocari pentru managerii de HR

Din datele obtinute de catre SHRM, reiese faptul ca cei mai multi specialisti in resurse umane pun accentul pe importanta capitalului uman. Astfel, conform raspunsurilor obtinute, principalele provocari vor fi reprezentate de:

- retinerea si recompensarea celor mai buni angajati - 59% dintre respondenti

- dezvoltarea noii generatii de lideri de corporatii - 52% dintre respondenti

- dezvoltarea unei culturi organizationale care sa atraga cei mai buni angajati - 36% dintre respondenti

In plus, managerii de HR vor trebui sa fie din ce in ce mai competitivi in descoperirea specialistilor, sa gaseasca angajatii potriviti pentru mediul potrivit si sa creeze o cultura organizationala centrata pe angajat. Nu in ultimul rand, globalizarea mediiilor de lucru va accentua rolul departamentului de HR in depasirea barierelor culturale la nivel organizational.

Cele mai mari provocari privind investitiile de HR ale organizatiilor

Si la acest nivel, capitalul uman ramane cea mai pretioasa resursa in care organizatiile trebuie sa investeasca. De aceea, principalele obiective la nivel organizational privesc:

- obtinerea capitalului uman si optimizarea investitiilor in acest sector - 43% dintre respondenti

- obtinerea capitalului financiar si optimizarea investitiilor in acest sector - 22% dintre respondenti

Se observa, chiar si la nivel organizational, diminuarea rolului inovatiilor tehnologice. Altfel spus, cu toate ca utilizarea soft-urilor din ce in ce mai performante are o importanta incontestabila in administrarea departamentului de HR, cele mai eficiente rezultate vor veni tot din sfera atragerii si motivarii profesionistilor.

Evolutia managementului HR in viziunea specialistilor

Potrivit aceluiasi studiu, peste 69% dintre specialistii HR estimeaza ca forta de munca va creste constant, indiferent de tipul companiei. Doar 29% dintre acestia se asteapta la o crestere a numarului de angajati temporari. In ceea ce priveste programul de lucru, aproape jumatate dintre respondenti considera ca, in urmatorii 10 ani, va creste proportia angajatilor cu norma intreaga. Cealalta jumatate considera ca nu vor exista schimbari majore (27%), sau ca proportia angajatilor part-time va creste (26%).

In privinta celor mai eficiente strategii de recompensare si fidelizare a angajatilor, flexibilitatea conditiilor de munca a fost identificata drept principala tendinta, de catre 40% dintre respondenti. 37% dintre acestia au subliniat importanta mentinerii unei culturi organizationale axate pe corectitudine, comunicare deschisa si incredere. Nu in ultimul rand, atragerea celor mai talentati oameni va presupune stabilirea unui pachet salarial cat mai avantajos in raport cu competitorii.

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Mangementul HR - Provocari si evolutii in urmatorii 10 ani":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".