Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Costul orar al fortei de munca a crescut in al doilea semestru al anului 2017

06 /Sep2017
Tags: cost forta de munca 2017forta de munca 2017

In al doilea trimestru, costul orar al fortei de munca ajustat dupa numarul zilelor lucratoare a crescut cu 6,63% fata de trimestrul precedent si cu 18,57% fata de perioada similara de anul trecut, cele mai mari cresteri fiind inregistrate in invatamant.

In forma bruta (neajustata), costul orar al fortei de munca a avut o tendinta similara cu forma ajustata (7,91%, respectiv 19,99%), potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Forta de munca mai costisitoare

In comparatie cu acelasi trimestru al anului precedent, forta de munca s-a ”scumpit” in toate activitatile economice. Cele mai mari cresteri se observa in invatamant (38,99%), sanatate si asistenta sociala (38,93%), activitati de spectacole, culturale si recreative (36,47%) si administratie publica (26,30%). Cel mai mic avans a fost inregistrat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (2,83%).

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent – indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 18,56%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 20,02%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri similare (18,65%, respectiv 19,85%).

Costul fortei de munca s-a majorat in toate activitatile economice

Raportat la primul trimestru din acest an, costul fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice.  Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in invatamant (15,25%) ca urmare a diminuarii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent datorita inceperii vacantei scolare, urmata de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (11,64%) si activitatile de spectacole, culturale si recreative (10,90%).Cea mai mica rata de crestere a fost raportata pe zona de tranzactii imobiliare (1,46%).

In trimestrul II 2017, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 6,58%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 6,84%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 7,91%, respectiv 7,93%.


Sursa: INS

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Costul orar al fortei de munca a crescut in al doilea semestru al anului 2017":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".