Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Femeile sunt platite cu 10% mai putin decat barbatii, pentru acelasi job

05 /Oct2016
Tags: salariile femeilordiscriminare femei piata munciidiscriminare profesionala

Putine femei stiu ca exista un act normativ – Legea nr.202/2002 – care reglementeaza egalitatea de sanse intre femei si barbati si care sanctioneaza discriminarea, indiferent de forma si locul unde aceasta are loc (in domeniul muncii, educatiei, informarii sau participarii la decizii).

Problema insa cu aceasta lege este ca ea nu poate fi pusa in practica  prea usor. Si asta deoarece femeile care se considera discriminate – pe motive de sex, graviditate sau copil mic de crescut – si care vor sa-si caute dreptatea in instanta trebuie sa aduca dovezi care sa le demonstreze acuzatiile.

Astfel, inainte de a incepe orice actiune, ele trebuie sa stranga inregistrari, mesaje pe e-mail si alte materiale incriminatoare sau trebuie sa depuna o plangere prealabila la politie, prin care sa obtina sprijin pentru dobandirea unor astfel de probe. Poate din cauza acestui fapt si a mentalitatii celor din jur, femeile ezita inca sa intreprinda orice actiune legala impotriva acestor discriminari.

In cercetarile de specialitate se deosebesc doua forme principale de discriminare a femeilor in domeniul muncii:

1) discriminarea la salarizare, cand pentru prestarea unei munci similare din punct de vedere cantitativ si calitativ femeile primesc o remunerare diferentiata fata de bărbați;

2) discriminarea profesionala, cand femeile au acces limitat la anumite profesii, de regula mai bine vazute si mai bine platite.

Referitor la prima forma de discriminare, cea salariala, in Romania femeile au un salariu mai mic cu 10% fata de barbati pentru acelasi job, desi au aceeasi pregatire academica - arata cel mai recent studiu publicat de International Trade Union. La nivel european, media este de 14,5% si tinde sa creasca in tarile membre ale UE odata cu varsta, experienta si educatia, conform aceluiasi studiu.

Astfel, Germania inregistreaza o diferenta de 22%, dupa care vin Finlanda - 20%, Marea Britanie si Austria - 20%. Cea mai mare diferenta o gasim pe continentul asiatic: in Japonia, femeile castiga cu 33,4% mai putin decat barbatii, fiind urmate de chinezoaice, cu o diferenta de 32,7%, si de sud-coreence - 31,5%.

In Statele Unite, salariile femeilor sunt mai mici cu 22,4% fata de cele ale barbatilor. Diferenta creste in Canada, ajungand la 27,5%, in timp ce in America de Sud vorbim de un procent de 31,3%.

De cealalta parte a clasamentului, in Costa Rica femeile castiga cu 2,2% mai mult decat barbatii, iar recordul e destinut de femeile din Bahrain care au salarii mai mari, in medie, cu 40% decat barbatii. Diferenta aceasta se explica prin numarul redus de femei la nivelul populatiei active.

Motivele principale ale discriminarii femeilor sunt:

a) atitudinea preconceputa a angajatorului fata de femei, pe care le considera forta de munca inferioara
b) preferinta angajatorului, care este de regula barbat, pentru lucratorii de sex masculin din considerente de socializare ori solidaritate barbateasca
c) temerile angajatorului referitoare la productivitatea femeilor, dat fiind ca activitatea acestora poate fi intrerupta de nasterea si ingrijirea copiilor. De aceea, ofertantul acorda prioritate unui solicitant de sex masculin sau, in cazul cand angajeaza totusi o femeie, o plateste mai prost.

Dar, atentie!
Incalcarea Legii privind egalitatea de sanse intre femei si barbati atrage raspunderea disciplinara, materiala, civila, contraventionala sau penala, dupa caz, a persoanelor vinovate. Vorbim aici de contraventii, care se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 100.000 de lei (!), dar in unele cazuri incalcarile constituie infractiuni si atrag dupa sine raspunderea penala.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Femeile sunt platite cu 10% mai putin decat barbatii, pentru acelasi job":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".