Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Scaderea contributiilor sociale de la 39,25% la 35%. Crestere de 4% a salariului net

20 /Sep2017
Tags: scadere contributii socialecas si cass 2017cas si cass angajat

Trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat poate avea repercursiuni asupra veniturilor salariatilor, potrivit analistilor financiari, iar in acest sens ministrul muncii, Lia Olguta Vasilescu, a tinut sa faca anumite precizari.

In acest context, ministrul a declarat in cadrul unui post de televiziune ca salariatii vor avea o crestere a salariului net de circa 4%, prin scaderea contributiilor de la 39,25% la 35% de anul viitor. Concret, aceste schimbari sunt menite sa sprijine angajatii, asigurandu-le asistenta sociala si indeplinirea stagiului de cotizare pentru pensie:

 "Angajatorul nu trebuie sa puna niciun leu in plus, daca nu pune niciun leu netul ramane la fel, asta in conditiile in care nu am scadea contributiile, dar noi scadem contributiile de la 39,25% la 35% si impozitul pe salariu si o sa vedeti ca aveti o crestere pe net, mica e adevarat, circa 4% dar este o crestere, nu o scadere. Nu inteleg de unde apare toata aceasta isterie (...) multe firme in Romania care nu platesc contributiile pentru angajator, vi le retin din salariu, dar nu le platesc mai departe. Angajatii de acolo nu beneficiaza de asistenta medicala, nu beneficiaza de acesti ani la pensie, pentru ca neplatindu-se contributiile e ca si cum ai fi muncit la negru, deci nu iei pensie pe anii respectivi. Toate acestea le-am facut ca sa protejam angajatul", a precizat Vasilescu, potrivit Agerpres.

Contributiile sociale in atributiile angajatorului, ce schimbari vor aduce? Ce va avea statul de castigat?

"Le opreste tot angajatorul (contributiile n.r.) si tot el le vireaza mai departe statului ca si contributii ale dumneavoastra. E ca si cum v-ar lua bani din geanta, daca nu le pune de data aceasta. Cand erau ale lui, pe firma, isi mai permiteau sa faca asa ceva. Chiar foarte multe firme, mai ales din momentul in care s-a scos stopajul la sursa, pentru ca inainte era infractiune daca nu virai catre stat contributiile angajatorului, acum nemaifiind infractiune... Castigul statului din acest transfer: se mareste fondul de pensii si fondul asigurarilor de sanatate, automat colectezi mai mult. Vrem sa avem un deficit mai mic la fondul de pensii, cu atat mai mult ca vor creste si pensiile, chiar daca va exista in continuare un deficit. (...)", a explicat Olguta Vasilescu.


In anul 2017 exista mai multi angajati decat pensionari:

"Vestea buna este ca anul acesta numarul locurilor de munca a crescut incat este pentru prima data cand avem, dupa foarte multi ani, mai multi angajati decat pensionari", a concluzionat ministrul Muncii.


Inghetarea salariilor brute si mentinerea acestora la un anumit nivel, de catre angajator

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat, pentru Mediafax, ca in acest timp asigurarile sociale vor fi transferate din sarcina angajatorului in cea a angajatului:

"Va fi o lege prin care aceste contributii vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui sa pastreze un anumit nivel al salariului brut (...) Am facut mentiunea ca si astazi angajatorul din mediul privat poate decide sa modifice contractul de munca si sa diminueze sau sa creasca, dupa propria negociere cu angajatul aceasta valoare salariala. Totodata, am facut mentiunea ca, dupa ce se va realiza aceasta masura legislativa, va fi introdusa si o masura tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar si cel din mediul privat, sa mentina un anumit nivel al salariului brut...citeste mai multe detalii aici >>>


Sursa: Agerpres

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Scaderea contributiilor sociale de la 39,25% la 35%. Crestere de 4% a salariului net":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".