Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Topul salariilor medii din Romania: in ce judete lucreaza angajatii platiti cel mai bine

28 /Sep2016
Tags: salariu mediusalariaticastig net

In ultima vreme salariile medii au crescut in Romania, iar angajatorii declara ca nu prea mai exista candidati care sa fie dispusi sa lucreze pentru salariul minim pe economie.

 

In acest context, se pare ca cel mai bine sunt platiti salariatii care lucreaza in Bucuresti, judetele Ilfov, Timis si Cluj, iar cel mai slab platiti sunt cei din Harghita si Neamt, conform Ziarul Financiar.


Asa se face ca un angajat bucurestean poate ajunge sa castige, in medie, aproximativ 2.700 de lei, venit net, aproape cu 45% mai mult decat salariul net inregistrat anul trecut, la nivel de tara, mentioneaza Institutul National de Statistica (INS). Cu totul altfel stau lucrurile in cazul angajatilor din judetele Neamt sau Harghita, unde salariul mediu este de aproximativ 1.300 lei net pe luna, reprezentand doar o jumatate din salariul mediu din Bucuresti.


Ce judete inregistreaza salarii medii de peste 2000 lei pe luna


Conform statisticilor, judetele in care exista salarii nete de peste 2000 lei pe luna sunt: Ilfov (2.267 lei), Timis (2.060 lei) si Cluj (2.025 lei).

Daca vorbim de salariile medii la nivel national, datele furnizate de INS arata ca salariul mediu este de 2.021 lei, indiferent de domeniile de activitate.

In caz ca va intrebati care sunt cele mai bine platite joburi din Romania, este bine de stiut ca cele din zona prestarilor de servicii conduc detasat. Astfel, cei care lucreaza in Administratie, Invatamant, Sanatate sau Informatii castiga cel mai bine.

La polul opus, activitatile platite cel mai slab, la nivel national, sunt cele din industrie si constructii, unde un angajat cu un salariu mediu poate ajunge sa castige doar 450 de lei pe luna.

 

Somajul ramane una dintre marile probleme ale tarii

 

Chiar daca salariile au crescut, problema somajului inca persista, iar statistica subliniata de Eurostat arata ca Romania se confrunta cu cea mai mare cifra a somajului din ultimii ani. In prezent, avem aproximativ 270.000 de tineri cu varsta cuprinsa intre 20-24 de ani care nici nu lucreaza si nici nu isi continua studiile, alegand sa stea acasa si sa primeasca somaj. Mai multe detalii gasesti aici.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Topul salariilor medii din Romania: in ce judete lucreaza angajatii platiti cel mai bine":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".