Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cele mai frecvente cauze ale indisciplinei salariatilor

01 /Iun2016
Tags: indisciplina angajatisalariati indisciplinati

Indisciplina salariatilor este una din cele mai sensibile probleme pe care le poate intampina responsabilul de Resurse Umane. O astfel de problema poate escalada foarte usor, ajungand la consecinte legale. De aceea, este recomandabil sa prevenim posibilele cazuri de indisciplina, prin intelegerea principalelor cauze care stau la baza acestora.

Nicio organizatie nu poate functiona fara disciplina. Iar disciplina poate fi perturbata de numerosi factori socio-economici si culturali. Indisciplina salariatilor apare, de multe ori, ca rezultat al unor erori de management fie din partea departamentului de Resurse Umane, fie din partea managerului direct.


Prin urmare, este important sa intelegem rolul care ne revine din aceasta perspectiva. Cunoasterea celor mai frecvente cauze ale indisciplinei angajatilor ne poate ajuta sa imbunatatim dialogul angajat-management si sa prevenim astfel de cazuri.

1. Decizii de management considerate nedrepte

Adevarul este ca, nu de putine ori, managementul tolereaza actiuni nedrepte pentru salariati, cum ar fi discriminare la acordarea salariilor, discriminare la repartizarea sarcinilor, supra-incarcarea programului de munca. Orice salariat care se considera nedreptatit va rabufni la un moment dat. Acordati atentie maxima motivelor de nemultumire ale angajatilor si incercati sa gasiti solutii.

2. Leadership ineficient

Absenta leadership-ului eficient se traduce prin lipsa unei directii si a unei viziuni. Angajatii au nevoie de instructiuni clare si de o autoritate care sa-i ghideze. Fara autoritate, nu exista respect, iar acest lucru se transforma in indisciplina.

3. Obstacole in comunicare

Angajatii care simt ca nu sunt ascultati si ca nu au nicio posibilitate de comunicare reala cu managerul vor deveni indisciplinati. Toate regulile privind disciplina trebuie comunicate foarte clar catre tot personalul si toti angajatii trebuie sa aiba acces la un canal de comunicare eficient.

4. Masuri disciplinare inconsistente

Managementul trebuie sa garanteze masuri disciplinare echitabile si un tratament egal al tuturor angajatilor. Trebuie sa existe un standard disciplinar, aplicabil in orice moment si pentru oricine. Angajatii sesizeaza foarte usor favoritismele sau privilegiile si vor reactiona prin indisciplina.

5. Decizii incorecte de promovare sau transfer

Orice decizie nedreapta sau pripita in materie de promovare sau schimbare va fi judecata aspru de catre angajati. Astfel de informatii circula si sunt dezbatute, inevitabil, in randul salariatilor. Inlocuirea unui team leader, spre exemplu, fara a lua in considerare opinia echipei respectiva, poate determina foarte rapid nerespectarea regulilor si neacceptarea autoritatii.

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cele mai frecvente cauze ale indisciplinei salariatilor":
Rating:

Nota: 3.36 din 5 din 7 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".