Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Fluctuatia de personal: simptomele unei rate de separare ingrijoratoare

12 /Iul2016
Fluctuatia de personal: simptomele unei rate de separare ingrijoratoareTags: fluctuatie de personalrata de separaremanagement hr

Un bun manager de Resurse Umane trebuie sa poata identifica momentele in care rata de separare devine o potentiala problema pentru companie. Care sunt cele mai clare simptome ale acestui fenomen?

Fluctuatia de personal este un fenomen natural, care presupune un anumit echilibru intre plecarea anumitor angajati si angajarea unor noi persoane. Rata de separare defineste procentul demisiilor si concedierilor din cadrul unei organizatii. O rata de separare prea mare indica, in mod inevitabil, o problema la nivelul organizatiei, fie ca e vorba de management, resurse, directie de dezvoltare sau pozitionare pe piata.

Un bun manager HR trebuie sa isi puna intotdeauna intrebarea: in ce masura este capabila organizatia sa retina cei mai buni, mai experimentati si mai valorosi angajati? Sigur ca, din punct de vedere economic, exista o stransa legatura intre fluctuatia de personal si stabilitatea financiara a companiei. In conditii de instabilitate, cele mai multe dintre companii limiteaza recrutarea si aplica strategii pentru retentia talentelor.

Insa, de multe ori, rata de separare reprezinta indiciul functionarii defectuoase a companiei. De aceea, managementul fluctuatiei de personal trebuie sa constituie o prioritate strategica pentru departamentul de HR.

Asadar, tineti cont de urmatoarele elemente, care pot fi considerate cele mai clare simptome ale unei probleme la nivel organizational:

- cheltuiti prea mult pentru ore suplimentare
- alocati prea multe resurse anunturilor de angajare
- aveti multi angajati cu salarii foarte mici


- va confruntati cu un nivel crescut de absenteism
- angajatii lucreaza in mod frecvent in afara programului, pentru a face fata sarcinilor
- aveti nevoie de angajati temporati
- nu avetisuficiente resurse pentru programe de team-bulding sau training
- angajatii nu sunt implicati, constatati o scadere a productivitatii
- angajatii preiau sarcini suplimentare, de la alte departamente, pentru a putea mentine activitatea la nivele normale

Toate aceste elemente indica faptul ca rata separarii este prea mare in cadrul companiei Dvs. Altfel spus, prea multi angajati valorosi au plecat si prea putini au fost angajati pentru a-i inlocui.
Constatarea prezentei oricarora dintre aceste simptome reprezinta primul pas in stabilirea unei strategii de optimizare a fluctuatiei de personal: diminuati pierderile si identificati solutii pentru imbunatatirea situatiei.

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Fluctuatia de personal: simptomele unei rate de separare ingrijoratoare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".