Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Inspectia Muncii a sanctionat angajatorii care nu isi respecta angajatii

16 /Aug2017
Tags: norme ssminspectia muncii 2017sanatate si securitate in munca

Angajatorii care nu isi respecta angajatii au inceput sa fie sanctionati potrivit legislatiei in vigoare avand in vedere ultimele constatari ale inspectorilor de munca.

Dantes Nicolae BRATU, inspectorul general de stat, a dispus o echipa de control de la Inspectia Muncii impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratului teritorial de munca Prahova pentru a efectua un control la o firma din judetul Prahova, unde un director a fost filmat cand injura si umilea personalul.

Au fost constatate nereguli in domeniul securitatii si sanatatii in munca si al relatiilor de munca pentru care s-au aplicat avertismente, amenzi in cuantum de 10.500 de lei si masuri ferme cu termene concrete de realizare. Inspectoratul teritorial de munca Prahova va monitoriza permanent modul in care acestea sunt realizate.

In domeniul securitatii si sanatatii in munca societatea a fost amendata cu 8.000 de lei si s-au aplicat avertismente scrise si verbale. Inspectorii de munca au dispus urmatoarele masuri de remediere a neregulilor: autorizarea interna a lucratorilor care utilizeaza lisa mecanica in activitatea de incarcare-descarcare, marcarea si intretinerea cailor de acces si de circulatie, pastrarea in stare libera a acestora, inlaturarea materiilor prime depozitate necorespunzator, asigurarea de vestiare corespunzatoare separate lucratorilor, pentru femei si barbati, dotarea cu manometre care sa indice presiunea minima si maxima a instalatiei de incalzire aferenta camerei cazanelor, dotarea cu dispozitive de detectare a pierderilor de gaze, semnalizarea riscurilor de cadere, impiedicare, alunecare a lucratorilor corespunzator diferentei de nivel, asigurarea unui climat corespunzator in spatiul destinat masinilor de calcat si al altor spatii de lucru, asigurarea unei activitati corespunzatoare in pozitii ortostatice – asezat si in picioare pentru muncitori, conform principiilor ergonomice aplicabile la activitatile desfasurate la masinile de cusut, respectiv la bancurile de lucru din zona intermediara fluxului de asamblare produse finite, instruirea lucratorilor cu prevederile din fisele de securitate, asigurarea rafturilor impotriva rasturnarii.

In domeniul relatiilor de munca societatea a fost amendata cu 2.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la repausul saptamanal. De asemenea, s-a constatat ca angajatorul nu a evidentiat munca suplimentara prestata de salariati, fiind dispusa masura obligatorie de remediere a neconformitatii dispuse. Angajatorul nu a facut dovada achitarii drepturilor salariale pentru o parte dintre salariati fapta pentru care s-a dispus masura de remediere.

”Unul din principalele obiective ale Inspectiei Muncii este mentinerea unui echilibru intre angajati si angajator si toleranta zero pentru abateri de la conduita corecta bazata pe respect si legalitate in relatiile de munca. Intotdeauna Inspectia Muncii a militat pentru un mediu concurential corect, adaptat nevoilor pietei muncii, care, prin mecanisme si instrumente specifice sa contracareze si autoregleze disfunctionalitatile aparute.

De exemplu, munca nedeclarata e un fenomen care afecteaza intreaga societate, pe angajatori si angajati deopotriva. Trebuie sa avem in vedere o reglementare mai riguroasa a ceea ce inseamna riscurile psihosociale la locul de munca(stres, hartuire psihica,etc), fenomen sesizat la Inspectia Muncii din ce in ce mai des, aspect pe care il vom trata cu prioritate in urmatoarea perioada.” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.


Sursa: Inspectia Muncii

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Inspectia Muncii a sanctionat angajatorii care nu isi respecta angajatii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".