Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

SSM: Ce trebuie sa faca angajatorii, in cazul unor conditii meteo extreme

11 /Ian2017
Tags: munca conditii meteo extremessm angajatorissm prevenire si protectie

Dat fiind faptul ca unele conditii meteorologice pot afecta starea de sanatate a angajatilor, in caz de temperaturi extrem de scazute, angajatorii trebuie sa indeplineasca mai multe reguli care tin de sanatatea si securitatea in munca (SSM).

In acest sens, Inspectia Muncii a emis un avertisment pentru angajatorii ai caror salariati isi desfasoara activitatea de munca in aer liber. In caz de temperaturi extreme, trebuie respectate prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 99/2000, care protejeaza starea de sanatate a muncitorilor.

Inspectia Muncii avertizeaza ca salariati care lucreaza in aer liber, in conditii meteo extreme, trebuie sa beneficieze de: 
distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5 - 1 litru/persoana/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator;
asigurarea echipamentului individual de protectie.


IMPORTANT! Daca angajatorii NU intrunesc conditiile pentru angajatii care lucreaza in aer liber, atunci va trebui sa respecte alte prevederi ale Ordonantei de urgenta nr.99/2000: reducerea programului de lucru, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta potrivit prevederilor legale.

Prevenirea unor imbolnaviri determinate de munca in conditii de temperaturi extreme scazute: 

a) asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi scazute
b) asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate
c) trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme

"Cand termometrul scade sub minus 20 de grade sau in conditii de vant, care pot fi corelate cu aceste valori, angajatorii trebuie sa ia masurile prevazute de lege si pe care le amintim in fiecare an. Iar salariatii au obligatia sa se conformeze acestor masuri, in primul rand pentru propria lor protectie, securitate si sanatate la locurile de munca. Pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca," a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

ATENTIE: Angajatorii care NU vor respecta prevederile mai sus mentionate vor fi sanctionati contraventional, in conditiile prevazute de lege.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "SSM: Ce trebuie sa faca angajatorii, in cazul unor conditii meteo extreme":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".