Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cum descoperi angajatul lenes si ce il poate determina sa se schimbe

26 /Sep2016
Tags: angajat lenesangajatoriangajat eficient

Nu de putine ori managerii de companie se confrunta cu situatii mai putin placute, angajatul lenes fiind o adevarata problema, pentru cei care vor sa faca performanta.

 

Cum poti identifica un astfel de angajat?

In primul rand, acestia nu doresc sa se implice prea mult in activitatile specifice companiei in care lucreaza, au tendinta de a raspunde cu intarziere solicitarilor, cauta mereu scuze si vinovati si nu prea le pasa de ce ar putea urma.

In general, acest tip de angajat nu gaseste nicio placere in ceea ce face, ba chiar din contra. Rareori zambeste si ar face orice pentru a trage de timp si a scapa, eventual, de sarcini. Cand se observa astfel de cazuri, este evident ca lenea a acaparat organizatia respectiva.
 
In multe cazuri, problema pleaca de sus, in contextul in care chiar cei care se afla in functii de conducere dau semne de oboseala si dezinteres. Ei fiind cei care dau ritmul, de cele mai multe ori angajatii preiau exact atitudinea pe care o observa la cei din conducerea companiei.

Astfel, liderii care prefera comoditatea in detrimentul unei atitudini proactive, vor suferi consecintele, angajatii preluand comportamentul acestora.


Ce este de facut in cazul acestora si ce sunt lenesii eficienti


Este foarte important ca fiecare sa aiba rolul sau in cadrul unei organizatii, iar acesta ar trebui sa i se potriveasca. Altfel, nu va avea placere in a-si indeplini sarcinile. Psihologii declara ca si in cazul in care exista doar doi angajati care nu doresc sa munceasca, intreaga echipa poate fi afectata din pricina atitudinii acestora.


Desigur ca exista persoane lenese, care neglijeaza total atributiile pe care le au, iar pentru acestia concedierea este iminenta, mai devreme sau mai tarziu.

Cu totul altfel stau lucrurile in cazul lenesilor eficienti, dupa cum ii numeste celebrul Bill Gates. Acesta declara ca de multe ori alege persoane lenese pentru a face treburi grele, dat fiind faptul ca acestia vor gasi mereu o metoda simpla si rapida pentru a duce sarcina la un bun sfarsit.


Specialistii considera ca acesti lenesi eficienti ar trebui identificati, iar acestia vor gasi cu siguranta o metoda de a face munca lor mai usoara. Astfel, lenesii isteti ar trebui identificati si valorificati, acestia stiu cum sa-si valorifice timpul, iar creativitatea lor poate aduce beneficii companiei si celorlalti angajati.

Astfel, lenesii nu fac altceva decat sa economiseasca timpul si reusesc sa elimine problemele din cadrul organizatiei.

Se pare ca lenea a devenit un fenomen social in Romania, in contextul in care generatia tanara doreste sa munceasca cat mai putin, dar se asteapta sa fie remunerata foarte bine.

Psihologii spun ca acestia ar trebui stimulati sa isi dezvolte aptitudinile si creativitatea, pentru a asimila informatii noi. In acest fel, angajatii pot fi incurajati sa isi valorifice potentialul, daca acestia vor face ceea ce le place. Multi angajati au devenit eficienti, dupa astfel de initiative ale companiilor in care lucreaza.


Reducerea numarului de ore lucrate saptamanal si chiar conceptul de "home office" sunt alte metode care se vor a fi puse in practica pentru eficientizarea angajatilor.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cum descoperi angajatul lenes si ce il poate determina sa se schimbe":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".