Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Formare profesionala prin organizare de cursuri interne. Ce trebuie sa stie angajatorii

29 /Mar2018
Tags: formare profesionala cursuri interneformare profesionala internaart 193 codul muncii

Incepem prin a mentiona ca potrivit art. 202-203 din Codul muncii contractul de calificare profesionala este cel in baza caruia salariatul se obliga sa urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobandirea unei calificari profesionale.

ATENTIE!

Calificarea la locul de munca se poate realiza numai prin incheierea unui contract de calificare profesionala sau a unui contract de ucenicie.

Iata un caz prezentat pe PortalCodulMuncii.ro: "Va rog sa-mi precizati daca este posibila schimbarea ocupatiei unui salariat din muncitor necalificat in muncitor calificat sau a unui muncitor calificat intr-o meserie in alta meserie, prin incheierea unui act aditional la contractul individual de munca, urmata de inregistrarea in REVISAL, in situatia in care a urmat un program de formare profesionala organizat la locul de munca fara ca societatea sa fie autorizata de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Educatiei si Cercetarii iar calificarea nu este finalizata de un certificat de calificare recunoscut ci de un certificat de absolvire valabil doar la nivelul societatii."

 

Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Este demn de precizat ca pot incheia contracte de calificare profesionala numai angajatorii autorizati in acest sens de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale cu salariati cu varsta minima de 16 ani impliniti, care nu au dobandit o calificare sau au dobandit o calificare ce nu le permite mentinerea locului de munca la acel angajator iar durata contractului de calificare profesionala este cuprinsa intre 6 luni si 2 ani.

In cazul in care angajatorul nu este autorizat de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale pentru incheierea contractelor de calificare profesionala, schimbarea functiei intr-o alta functie, a carei ocupare necesita o calificare, se poate face numai dupa ce salariatul obtine aceasta calificare prin absolvirea unui curs.

Pregatirea profesionala a salariatilor este obligatorie putand fi facuta in modalitatile prevazute de art. 193 Codul muncii.

Angajatorii pot organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii, in baza carora elibereaza certificate de absolvire recunoscute numai in cadrul unitatilor respective. Certificatele au recunoastere nationala numai daca angajatorii sunt autorizati ca furnizori de formare profesionala.

Cursurile organizate de angajator constituie o modalitate de pregatire profesionala prevazuta de lege, angajatorul isi poate indeplini obligatia de a asigura participarea salariatilor la programe de formare profesionala si prin organizarea unor astfel de cursuri.

IMPORTANT!
Atentie, salariatul trebuie sa fie de acord cu aceasta forma de pregatire profesionala.

In acest sens, art. 196 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

Astfel, angajatorul stabileste prin act aditional la contractul individual de munca modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala.

Raspunsul este DA, la absolvirea cursului, salariatului i se poate modifica functia potrvit calificarii dobandite.


Sursa: PortalCodulMuncii

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Formare profesionala prin organizare de cursuri interne. Ce trebuie sa stie angajatorii":
Rating:

Nota: 4.39 din 5 din 19 voturi


Comentarii 1 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


livianic 2021-09-03 15:48:51

Deci, este da sau nu? In cazul in care angajatorul nu este autorizat de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale pentru incheierea contractelor de calificare profesionala, schimbarea functiei intr-o alta functie, a carei ocupare necesita o calificare, se poate face numai dupa ce salariatul obtine aceasta calificare prin absolvirea unui curs. si Raspunsul este DA, la absolvirea cursului, salariatului i se poate modifica functia potrvit calificarii dobandite. Eu nu inteleg....

Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".