Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Legea internshipului - un pas inainte si doi inapoi in privinta drepturilor tinerilor

27 /Iul2018
Tags: legea internshipului 2018internship legerelatii de munca

„Legea internshipului introduce in legislatia din Romania o serie de relatii de munca atipice, deghizate, fara niciun fel de protectie sociala, sub forma ideii de internship, creand conditii precare pentru persoanele ocupate astfel si incertitudine pentru posibilii angajatori. Sunt neclaritati fata de suprapunerile cu legislatia muncii, cu cea privind stagiile sau cu cea privind practica.

Mai mult, este institutionalizata discriminarea pe doua fronturi: intre asa-zisii interni si angajati, fie ei si stagiari, dar si intre internii „favorizati” din misiuni permanente ori institutii care au vreun rol in pregatirea Presedintiei romane a Consiliului UE, care vor avea o remuneratie echivalenta salarizarii unui referent de specialitate, si cei din celelalte organizatii, unde vorbim de 50%. In toate cazurile, lipsesc garantii minime privind asigurarea predictibilitatii relatiilor dintre intern si organizatie si garantarii respectarii unor standarde minime ”, meníoneaza Madalin Blidaru, vicepresedinte al Organizatiei de Tineret a Partidului Miscarea Populara.

Organizatia de tineret a PMP atrage atentia asupra riscurilor la adresa respectarii drepturilor tinerilor, relatiilor de munca ascunse create si diferentelor de sanse instituite de Legea internshipului. OT PMP evidentiaza relatiile de munca mascate sub contracte de internship introduse, fara protectie sociala, incertitudini create pentru persoanele ocupate astfel si pentru organizatiile gazda privind aranjamentele contractuale, precum si modul arbitrar in care sunt stabilite criterii diferite categorii de interni.


Noul aranjament contractual este definit in afara legislatiei muncii, ofera un cadru favorabil transformarii ideii de internship in munca deghizata, fara o limita de varsta, ocolind salarizarea minima, sistemele de asigurari sociale si de sanatate, garantarea drepturilor ce tin de informare, asociere, dispunerea orelor de lucru, participarea tuturor partenerilor sociali si chiar de asigurarea egalitatii de sanse in accesarea programelor de internship.

Ofera incertitudine pentru organizatiile gazda, fie ele in firme, organizatii neguvernamentele sau institutii publice, si insecuritate pentru viitorii interni privind viitorul acestora pe piata muncii. Beneficiind de criterii diferite, noua  lege creeaza o categorie de interni „speciali” in misiunile permanente ale Romaniei in strainatate, in institutiile si autoritatile publice implicate in activitati privind pregatirea, organizarea si desfasurarea perioadei de exercitare de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene din anul 2019.

 

Informatii de fundal:

Pe 16 iulie, Presedintele Romaniei a semnat decretul pentru promulgarea Legii internshipului, proiect initiat de Guvernul Romaniei si aprobat de Parlamentul Romaniei cu o larga majoritate. Noua  lege (176/2018) reglementeaza modalitatea de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au implinit varsta de 16 ani, introducand aceasta forma contractuala  in legislatia interna.

 

Sursa: Mediadax

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Legea internshipului - un pas inainte si doi inapoi in privinta drepturilor tinerilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".