Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Kurzarbeit. Program inegal de lucru. Cum se procedeaza corect pentru recuperarea banilor?

23 /Iun2021
Kurzarbeit. Program inegal de lucru. Cum se procedeaza corect pentru recuperarea banilor?
Tags: program inegal kurzarbeitreducere program lucrureducere timp munca

“O societate a redus in luna mai programul de lucru al salariatilor cu 50% din luna, dupa modelul Kurzarbeit. Primele 4 zile si ultimele 2 zile (6 zile total) nu s-a lucrat deloc, 12 zile s-a lucrat 6 ore si 2 zile 4 ore. In situatia in care nu s-au lucrat zilele de la inceputul lunii (cele 4) si apoi in cursul lunii, unii salariati au adus concediu medical, la finalul lunii, orele prestate nu mai sunt egale cu orele reduse (50%-50%). De exemplu, avem 50 lucrate si 70 reduse. In aceasta situatie, pe platforma aici.gov cum completam in pdf? Se pot recupera sumele aferente celor 70 ore reduse, chiar daca depasesc numarul de ore prestate, din cauza concediului medical? Exista si situatii in care exista mai multe ore lucrate si mai putine ore reduse (aceste situatii apar cand nu se merge pe programul stabilit deoarece intervin zile de CO, CM sau alte evenimente. Cum se procedeaza corect?”

 

 

 

 

Raspunsul specialistului:

Situatia expusa nu este reglementata de OUG 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca.


 

Desi in art. 1 alin. (3) este reglementat ca reducerea timpului de munca se aplica si in cazul programului de munca inegal  Actul normativ nu reglementeaza procedura de decontare in cazul  programului inegal.
 

In practica se poate ajunge la situatii de genul celor expuse de dvs ca urmare a faptul ca programul nu a fost redus in mod egal.  Va sfatuim sa solicitati punctul de vedere al agentiei la care urmeaza sa depuneti cererea de restituire cu privire la practica pe care aceasta, in tacerea legii, a adoptat-o cu privire la aceasta problema.

 

In ceea ce ne priveste apreciem ca masura reducerii timpului de lucru inceteaza in perioada concediului de odihna si a concediului medical intrucat in aceste perioade salariatul nu presteaza activitate ceea ce inseamna ca nu exista timp de lucru redus.
 

Prin urmare, reducerea timpului de lucru se raporteaza din punctul nostru de vedere la perioada in care timpul de lucru este redus nu si la perioada concediilor medicale si a concediilor de odihna. Cu alte cuvinte, procentul reducerii se raporteaza la perioada in care timpul de lucru este redus, perioada ce exclude perioada concediului medical si a  concediului de odihna.

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Kurzarbeit. Program inegal de lucru. Cum se procedeaza corect pentru recuperarea banilor?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".