Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Posibilitatea CUMPARARII vechimii in munca necesara pensionarii a fost prelungita pana la sfarsitul anului 2024

01 /Sep2023
Posibilitatea CUMPARARII vechimii in munca necesara pensionarii a fost prelungita pana la sfarsitul anului 2024
Tags: cine poate cumpara vechime in muncaprelungire cumparare vechime in munca 2024

Vesti bune pentru cei care vor sa isi completeze stagiul de cotizare, avand in vedere Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta privind reglementarea unor masuri din domeniul pensiilor publice.

Acest document prevede, printre altele, prelungirea perioadei in care se acorda posibilitatea cumpararii vechimii in munca necesare pensionarii pentru limita de varsta, pana la data de 31 decembrie 2024.

Astfel, persoanele interesate pot cumpara vechime pentru o perioada de cel mult 6 ani anterioara datei incheierii contractului de asigurare sociala. Plata contributiei se poate face intr-o singura transa sau in transe lunare, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2024.

Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajati, detalii AICI >>>

Cine poate cumpara vechime in munca?

Pot cumpara vechime in munca cetatenii romani din tara sau din strainatate care nu sunt pensionari si care nu au fost asigurati in sistemul public de pensii. Aceasta forma de asigurare se adreseaza tuturor persoanelor care doresc sa-si completeze stagiul de cotizare in vederea acordarii pensiei pentru limita de varsta, respectand varsta standard de pensionare de 65 ani la barbati si 63 ani la femei.

Venitul pentru care se achita contributia de asigurari sociale trebuie sa fie cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incheierii contractului de asigurare.

Totodata, Legea nr. 263/2010 a fost completata cu un nou articol, care prevede ca adeverintele eliberate de angajatori sau de catre detinatorii legali de arhive, precum si documentele necesare stabilirii si/sau recalcularii drepturilor de pensie emise potrivit dispozitiilor legale in vigoare se certifica prin stampila si semnatura olografa a conducatorului entitatii sau a persoanei delegate in acest sens.

Ordonanta de urgenta adoptata de Executiv prevede si prelungirea termenului de valabilitate al avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, al caror termen de valabilitate este 1 septembrie 2023.

Cum se va cumpara vechime in munca? Continuarea pe legislatia muncii >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Posibilitatea CUMPARARII vechimii in munca necesara pensionarii a fost prelungita pana la sfarsitul anului 2024":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".