Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Zile LIBERE platite pentru zilele de nastere ale salariatilor - trebuie oferite sau nu? Specialistii explica

23 /Ian2024
Zile LIBERE platite pentru zilele de nastere ale salariatilor - trebuie oferite sau nu? Specialistii explica
Tags: zile libere de nastere salariatzile de nastere platite salariatizi de nastere salariat zi libera

"Va rog sa ma ajutati cu o informatie, cu ocazia zilei de nastere, salariatii au dreptul la o zi libera platita?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca si din contractele individuale de munca.

40 de modele de Regulament Intern gata redactate! Folositi-le si evitati astfel amenzi de pana la 10.000 de lei! Inspectorii ITM verifica mereu existenta acestui act si modul cum este intocmit, detalii AICI >>> 

In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna (art. 152 alin. (1) din Codul muncii).

Pe langa zilele de sarbatoare legala reglementate de art. 139 din Codul muncii, potrivit art. 143 din Codul muncii, prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.

De exemplu, pana la 1 ianuarie 2011, prin contractul colectiv de munca unic la nivel national aplicabil tuturor societatilor comerciale, salariatii aveau dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, astfel:

- la casatoria salariatului – 5 zile;


- la casatoria unui copil – 2 zile;
- la nasterea unui copil – 10 zile + 5 zile daca tatal copilului a urmat un curs de puericultura;
- la decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile;
- la decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi;
- donatorii de sange – conform legii;
- la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate – 5 zile;
- 30 de zile concediu fara plata pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior;

In unele unitati se acorda zi libera tuturor femeilor in ziua de 8 martie sau se acorda zi libera platita pentru ziua de nastere.

Acestea zile libere reglementate prin contractul colectiv de munca aplicabil sunt zile libere platite pentru care nu se suspenda CIM si nu afecteaza depturile salariale. Asadar, beneficiaza de zile libere pentru evenimente familiale deosebite salariatii care au aceste drepturi negociate prin contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil.

40 de modele de Regulament Intern gata redactate! Folositi-le si evitati astfel amenzi de pana la 10.000 de lei! Inspectorii ITM verifica mereu existenta acestui act si modul cum este intocmit, detalii AICI >>> 

In cazul in care la nivelul unei unitati nu exista nici un contract colectiv de munca aplicabil angajatorul va putea stabili acordarea acestor zile libere prin regulamentul intern.
Daca aceste drepturi nu sunt prevzute nici in contractul colectiv de munca si nici in regulamentul intern nu se aplica.

Sunt si cateva exceptii cand drepturile se acorda in temeiul legii.
De exemplu, in cazul concediului paternal acordat la nasterea unui copil de 10 zile + 5 zile daca tatal copilului a urmat un curs de puericultura, acesta nu este necesar sa fie prevazut niciunde, se acorda in temeiul Legii nr. 210/1999.

Tot asemenea si pentru donatorii de sange, drepturile se acorda in temeiul legii.

Conform art. 11 din HG 1364/2006 pentru aprobarea drepturilor si obligatiilor donatorilor de sange, donatorul de sange are dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare efectiva, urmatoarele:

a) 7 tichete de masa pentru produse alimentare, eliberate de institutia de profil;
b) o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii, in cazul donatorilor de sange salariati; o zi scutire de frecventa, in ziua donarii, in cazul elevilor, studentilor si militarilor;
c) decontarea cheltuielilor de transport in comun din ziua donarii intre localitatea de domiciliu/resedinta inscrisa in actul de identitate si localitatea unde isi are sediul institutia la care se efectueaza donarea de sange; in cazul in care donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea in care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul in comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioada de o luna.

Astfel, ziua in care salariatul doneaza sange este zi libera care se acorda in ziua donarii.

In concluzie, se acorda zi libera platita cu ocazia zilei de nastere, numai daca la nivel de angajator este reglementat acest aspcet, intr-unul dintre documentele mentionate mai sus: contract individual de munca, regulament intern, contract clectiv de munca.

Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in ianuarie 2024. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Zile LIBERE platite pentru zilele de nastere ale salariatilor - trebuie oferite sau nu? Specialistii explica":
Rating:

Nota: 4.42 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".