Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Dosar pensie 2020. Angajatii, notificati cu 3 luni inainte de iesirea la pensie!

27 /Aug2020
Dosar pensie 2020. Angajatii, notificati cu 3 luni inainte de iesirea la pensie!
Tags: notificare iesire pensiedosar pensie 2020acte pensie 2020

A fost finalizat mecanismul de informare a angajatului in ce priveste notificarea privind depunerea cererilor de pensie cu trei luni inainte de data la care vor deveni pensionari, potrivit anuntului facut recent de ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

"Vorbeam despre termenul de 24 august pana la care se va finaliza sistemul de notificare (3 luni inainte de data la care vor deveni pensionari) a celor care se pregatesc de pensionare, cu privire la actele care se vor depune, cu privire la procedura care trebuie demarata in vederea pensionarii. Si alte informatii utile. Am terminat mai devreme si Casa Nationala de Pensii a si dat drumul mesajelor catre angajatori.


 
De astazi, mecanismul de informare a angajatului – Viitor pensionar informat si respectat - este functional!", a scris ministrul pe pagina sa de socializare. 
 
In atentia angajatorilor!
 
De asemenea, ministrul Violeta Alexandru a explicat cum va functiona acest sistem de notificare pentru angajatori si ce documente vor fi necesare pentru angajati:

"Angajatorii din Romania, care au trecut o adresa de email valida in Declaratia D112, vor primi un mesaj de tip e-mail informativ de la Casa de Pensii prin intermediul caruia ii sprijinim pe angajatii lor, care se pregatesc sa iasa la pensie in urmatoarele 3 luni, cu o serie de informatii utile (despre formulare si sursa de unde se pot descarca, despre actele necesare pe care sa le aiba la indemana - carnet de munca, adeverinte privind vechimea in munca, diplome de studii etc.). 
 
Aproximativ 2.000 de angajati indeplinesc conditiile de varsta in noiembrie, ei sunt primii carora ne-am adresat astazi. Pana la ziua in care vor incheia raporturile de munca si vor pleca spre casa stiind ca, de a doua zi, sunt pensionari, vor avea actele pregatite. Informarea tine cont de varsta de pensionare nu si de stagiul realizat ori de incadrarea in conditii speciale de munca", a explicat ministrul. 
 
De asemenea, Violeta Alexandru a precizat ca a demarat aceasta activitate deoarece isi doreste ca  perioada de intrare la pensie sa nu mai fie un stress, dosarele de pensie sa se proceseze cat mai repede, sa se emita decizia cat mai repede pentru ca persoanele sa nu ramana fara niciun venit de la momentul ultimului salariu pana la prima pensie si sa fie mai usor pentru angajatii caselor de pensii.
 
"Din informatiile pe care le avem la acest moment, 30% dintre angajatori nu au completat adresa de email in Declaratia D112. Ii rog si ii incurajez, pe aceasta cale, pe toti angajatorii sa completeze campul in care se introduc datele de contact/adresa electronica in cadrul Declaratiei D112 pentru a putea beneficia de acest mecanism de informare periodica privind intrarea la pensie a angajatilor care se apropie de aceasta etapa”, a adaugat ministrul Violeta Alexandru.

ACTE DOSAR PENSIE 2020
 
Acte necesare depunere cerere de pensie, prezentate in scrisoarea de informare a contribuabilului:
- Carnetul de munca
- Carnetul de munca pentru membrii CAP
- Carnetul de asigurari sociale, daca este/a fost agricultor
- Alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata (adeverinte)
- Actele de stare civila ale solicitantului: BI/CI, certificat de nastere si de casatorie
- Livretul militar
- Diploma de absolvire a invatamantului universitar si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi
- dovada recunoasterii de catre statul roman a cursurilor universitare, pentru persoanele care au urmat cursurile unor institutii de invatamant universitar in strainatate
- adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca
- adeverinta privind conditiile de munca deosebite, speciale si/sau alte conditii (anexa 12), (anexa 13), (anexa 14)
- adeverinta cu cuantumul ajutorului de somaj pentru cei care au beneficiat de somaj dupa data de 1.04.2001
- procura speciala pentru mandatar
- acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al decretului-lege nr. 118/1990, republicat, si/sau al Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victorii muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Model cerere aici! 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Dosar pensie 2020. Angajatii, notificati cu 3 luni inainte de iesirea la pensie!":
Rating:

Nota: 3.92 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".