Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Controlul activitatii telesalariatului si normele SSM

28 /Oct2021
Controlul activitatii telesalariatului si normele SSM
Tags: conditii de munca telesalariatloc desfasurare telesalariatnorme ssm telesalariat

Daca dreptul angajatorului de control este mai limitat decat in cazul contractului de munca tipic, cu prestarea muncii la sediul acestuia, raspunderea angajatorului in privinta sanatatii si securitatii in munca a salariatului nu este cu nimic restransa.

Ne putem chiar intreba daca un astfel de control este cu adevarat eficient, si daca angajatorul poate in mod efectiv sa se asigure, prin mijloacele pe care legea i le pune la dispozitie si cu respectarea dreptului la viata privata a lucratorului, ca normele de sanatate si securitate in munca sunt respectate si ca durata normala a timpului de munca este respectata.


Conditii de munca telesalariat

In afara angajatorului, exista si alte entitati care exercita dreptul de control. Astfel, pentru aplicarea si verificarea conditiilor de munca ale telesalariatului, reprezentantii organizatiilor sindicale la nivel de unitate ori reprezentantii salariatilor au acces la locurile de desfasurare a activitatii de telemunca, in conditiile stipulate in contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca ori regulamentul intern, dupa caz. 

ATENTIE!

Accesul la locul de munca indicat de salariat nu presupune si accesul in computerul utilizat de acesta, al carui continut ramane supus confidentialitatii impuse de angajator.

Pentru verificarea aplicarii si respectarii cerintelor legale din domeniul securitatii si sanatatii in munca si al relatiilor de munca, reprezentantii autoritatilor competente au acces la locurile de desfasurare a activitatii de telemunca, in conditiile stipulate in Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii.


Locul de desfasurare a activitatii telesalariatului

 

In cazul in care locul de desfasurare a activitatii telesalariatului este la domiciliul acestuia, acest acces se acorda doar in urma notificarii in avans a telesalariatului si subrezerva consimtamantului acestuia. In cazul in care salariatul isi desfasoara activitatea de telemunca in spatii private (apartinandu-i chiar lui sau unui tert), accesul inspectorului de munca se poate realiza numai cu acordul proprietarului.

 

Va puteti proteja insa foarte rapid si eficient impotriva erorilor. Notati-va chiar acum in agende data de 26 noiembrie, cand este programat webinarul sustinut de prof. univ. dr. Raluca Dimitriu, exact pe aceasta tema de mare actualitate: Efectele digitalizarii relatiilor de munca, detalii AICI >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Controlul activitatii telesalariatului si normele SSM":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".