Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Perioada de proba la modificarea functiei din CIM - ce prevede Codul Muncii in 2023?

15 /Mai2023
Perioada de proba la modificarea functiei din CIM - ce prevede Codul Muncii in 2023?
Tags: perioada de proba in cimprelungire perioada de probaperioada de proba functii de conducere

"Am o intrebare legata de perioada de proba/preaviz. Codul muncii prevede o perioada de proba/peaviz distincta pt functiile de conducere si cele de executie.

Din discutiile avute cu cei de la ITM acestea au afirmat faptul ca functiile de conducere sunt cele din clasa 1 COR si doar pentru acestea se impune o perioada de proba de maximum 120 zile. In cazul in care avem angajare/promovare pe o functie de management clasa COR 2 ( Manager proiect) putem considera functie de conducere si sa adaugam perioada de proba maxima de 120 zile?"

Raspunsul specialistilor: 

Intr-adevar, Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede la art. 31 alin. (1) ca ”Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere”.

Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente! Nicio grija! Le puteti prezenta imediat ORICE document, intocmit fara greseala, in concordanta cu ultimele modificari legislative, detalii AICI >>>

De asemenea, la art. 81 alin. (4), referitor la demisie, Codul muncii prevede ”Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.”


Problema care se pune este definirea a cea ce reprezinta o functie de conducere.

In primul rand  functiile de conducere trebuie definite de angajator prin structura sa organizatorica. Astfel, pe organigrama angajatorului sau in statul de functii/posturi trebuie sa se regaseasca structuri functionale care contin un anumit numar de posturi de executie si un post de conducere. De exemplu: ateliere – posturi de executie conduse de un sef atelier, sectie – posturi de executie conduse de un sef sectie, birou – posturi de executie si sef birou, directie – posturi de executie si director, departament – posturi de executie si sef departament.


Prin urmare, persoanele care ocupa functii de conducere sunt cele care conduc o structura functionala a angajatorului.

Din perspectiva COR, intr-adevar, functiile de conducere se regasesc in Grupa majora 1 care se numeste si contine ”Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori”.

Grupa Majora 2 – cea in care se regaseste functia de manager proiect – se numeste si contine ”Specialisti in diverse domenii de activitate”.

Avand in vedere ca, de principiu, proiectele nu reprezinta structuri functionale ale angajatorului ci reprezinta un anumit mod de desfasurare a unei activitati, de regula pe termen determinat (cateva luni sau cativa ani) coroborat cu faptul ca ocupatia de manager de proiect nu se regaseste in COR la grupa dedicata conducatorilor, in opinia noastra, aceasta functie nu este o functie de conducere si consideram ca nu ii sunt aplicabile prevederile Codului muncii referitoare la termenele mai mari de proba (120 zile) si de preaviz in cazul demisiei (45 de zile).

Un raspuns oferit de catre expertii de la Portal Codul Muncii, in mai 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Perioada de proba la modificarea functiei din CIM - ce prevede Codul Muncii in 2023?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".